Theme Days speakers

The keynote speakers in this year's conference are Elizabeth Merritt, Michael John Gorman and Bridget McKenzie.
Event also includes speakers from Finland who all speak in Finnish.

Elizabeth Merritt

Elizabeth Merritt

Elizabeth Merritt is AAM’s Vice President for Strategic Foresight, and founding director of the Center for the Future of Museums – a think-tank and research & development lab for the museum field. She is the author of the Alliance’s annual TrendsWatch report, and writes and speaks prolifically on the trends shaping the future of nonprofit organizations. (M.A. Duke University, B.S. Yale University, Museum Management Institute.)

Keynote-puheenvuoro 4.11.2019 klo 11:00: Museums as Keeper of the Future

Kuva: Matt Furman Photography

Michael John Gorman

Michael John Gorman

Originally from Ireland, Prof. Dr. Michael John Gorman is Founding Director of BIOTOPIA – Naturkundemuseum Bayern, a new museum linking life sciences, art and design in development at Schloss Nymphenburg in Munich, and University Professor (Chair) in Life Sciences in Society at Ludwig-Maximilians-University Munich.

Previously Michael John was Founding Director of Science Gallery at Trinity College Dublin, dedicated to igniting creativity and discovery where science and art collided. In 2012 he founded Science Gallery International (www.sciencegallery.com) with the goal of bringing Science Gallery experiences to a global audience, with support from Google at the Wellcome Trust. Plans are already at an advanced stage to establish Science Gallery spaces in London, Melbourne, Bangalore and Venice as part of the global Science Gallery Network.

Prior to founding Science Gallery, Gorman was Lecturer in Science, Technology and Society at Stanford University and has held postdoctoral fellowships at Harvard University, Stanford University and MIT. He has written books on topics ranging from Buckminster Fuller’s designs to seventeenth century art. He received is PhD in history from the European University Institute in Florence and his BA in Physics and Philosophy from Oxford University.

Keynote-puheenvuoro 4.11.2019 klo 13:00: Facing the sixth Extinction

Kuva: Andreas Heddergott, © BIOTOPIA


Bridget Mc Kenzie

Bridget McKenzie

Bridget McKenzie is a researcher and creative curator working across culture, environment and public engagement. She has been director of Flow Associatessince 2006, following 14 years’ in roles managing cultural education, including as Education Officer for Tate and Head of Learning at the British Library. She is a trustee for ONCA Gallery, advisor for Culture Unstained and an initiator of Culture Declares Emergency. She is a Creative Climate Leader, and is founder of an emerging museum, Climate Museum UK. @bridgetmck

Keynote-puheenvuoro 5.11.2019 klo 11:00: This is an Emergency - how are we going to change?Juhani Kostet

Juhani Kostet

Juhani Kostet on Museoviraston pääjohtaja. Hän on pitkänlinjan kulttuuriperintöammattilainen ja museomies, ja on toiminut aiemmin muun muassa Turun maakuntamuseon johtajana.

Pirjo Hamari

Pirjo Hamari

Pirjo Hamari on Museoviraston kehittämisjohtaja ja vastaa Museoalan kehittäminen -yksiköstä. Hän on koulutukseltaan arkeologi, kulttuuriperintöhallinnon ammattilainen, joka on kiinnostunut kulttuuriperinnöstä sen moninaisissa muodoissa. Erityisen kiinnostuksen kohteena Hamarilla on kulttuuriperinnön vaikuttavuus ja kaikkien osallisuus kulttuuriperintöön.

Kari Arffman

Kari Arffman

Kari Arffman on Helsingin Kaupunginteatterin johtaja. Aiemmin hän on toiminut Kotkan ja Jyväskylän kaupunginteattereiden johtajana yhteensä lähes 10 vuoden ajan. Hän on näytellyt tai ohjannut mm. Helsingin Kaupunginteatterissa, Tampereen Teatterissa, Lahden kaupunginteatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Kotkan Kaupunginteatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa.

Avajaispuheenvuoro 4.11.2019 klo 10:20

Kuva: Henrik Schütt

Lahti Kasvo

Vesa-Matti Lahti

Vesa-Matti Lahti työskentelee Sitran ennakointitiimissä. Hän on erityisen kiinnostunut sivistyksen uusista tehtävistä, kirjoittamisesta, jakamistaloudesta, perustulosta ja ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisista puolista.

Vesa-Matti Lahti on valtiotieteiden tohtori. Väitöskirjansa hän teki ympäristösosiologian alalta. Hän on aiemmin työskennellyt Euroopan komission tutkimuspääosastossa, Suomen Akatemiassa ja toimittajana esimerkiksi Helsingin Sanomissa sekä kirjoittanut tai toimittanut useita tietokirjoja: Lahti oli mukana kirjoittamassa Maailman tila ja Suomi -kirjaa, joka voitti Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2000. Vuonna 2013 julkaistiin Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta, jonka hän kirjoitti yhdessä Jenni Selosmaan kanssa, ja vuonna 2017 Siperia kutsuu! Kansainvälisen Kuzbas-siirtokunnan ja sen suomalaisten tarina 1921–1927.

Vesa-Matti uskoo, että seuraavina vuosikymmeninä emme – valitettavasti – pääse ilmastonmuutoksen seurauksia pakoon. Niiden lieventämiseksi pitää etsiä ratkaisuja jo nyt.

Puheenvuoro 4.11.2019 klo 10:30: (Otsikko ilmoitetaan myöhemmin)

Mikko Myllykoski 73

Mikko Myllykoski

Mikko Myllykoski (FM, tiedekeskus Heurekan elämysjohtaja) on koulutukseltaan historioitsija ja toiminut Heurekassa vuorovaikutteisten näyttelyiden suunnittelutehtävissä vuodesta 1990. Hän on Euroopan tiedekeskusliiton Ecsiten konferenssin ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja.

Pasi Toiviainen Foto By Airikka Nurmela

Pasi Toiviainen

Pasi Toiviainen on pitkänlinjan ympäristö- ja tiedetoimittaja, joka on perehtynyt etenkin ilmasto- ja ympäristökysymyksiin sekä ekologiseen suunnitteluun ja rakentamiseen. Toimittajana hän on tehnyt muun muassa kansainvälisesti palkitun dokumenttielokuvan "Venus-teoria" (2004) ja Lauri Jäntin säätiön kunniamamininnan saaneen tietokirjan "Ilmastonmuutos. Nyt." (Otava, 2007). Vuonna 2011 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi hänelle kestävän kehityksen tunnustuspalkinnon ja äskettäin Suomen Ympäristötoimittajat Tiedonharava 2019 -palkinnon. Pasi on myös väitöskirjatutkija Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella. Hänen tutkimuksensa kuuluu arkkitehtuurin ympäristöhistorian tutkimusalaan. Koulutukseltaan hän on yhdyskuntasuunnitteluun erikoistunut arkkitehti.

Puheenvuoro 4.11.2019 klo 13:45: Epilog Media - Lopunaikojen tarinat

Kuva: Airikka Nurmela

Minerva Keltanen

Minerva Keltanen

Minerva Keltanen on toiminut Suomen Kansallismuseon näyttelypäällikkönä vuodesta 2014 lähtien ja on koulutukseltaan taidehistorioitsija. Museon vuoden 2019 näyttelyohjelmisto on ottanut kantaa luonnon monimuotoisuuden katoamista vastaan.

Bridget McKenzien keynote-puheenvuoron moderaattori 5.11.2019 klo 11:00

Teemu Laaksonen Yle Kc

Teemu Laaksonen

Teemu Laaksonen on Yleisradion toimittaja. Hän työskentelee KulttuuriCocktailissa, jossa tehdään kulttuurijournalismia ennen kaikkea verkkoon. Laaksonen on kiinnostunut varsinkin elokuvasta, filosofiasta sekä taiteen ja yhteiskunnallisten teemojen leikkauspisteistä.

Museo 2075 -keskustelun moderaattori 4.11. klo 14:45

Anni Granroth

Anni Granroth työskentelee suunnittelijana Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi bio-ja ympäristötieteiden laitokselta ja pätevöitynyt biologian ja maantieteen opettajaksi. Granroth on työskennellyt 15 vuotta ympäristö- ja ilmastokasvatuksen parissa, ja toimii myös aktiivisesti ilmastoliikkeessä. Häntä kiinnostaa erityisesti lasten ja nuorten oikeuksien toteutuminen ilmasto- ja ympäristökysymyksissä.


Osallistujana Museo 2075 -keskustelussa 4.11.2019 klo 14:45

Eero Ehanti

Siivonen Katriina 0943

Katriina Siivonen

Katriina Siivonen on kansatieteestä väitellyt filosofian tohtori ja kulttuuriperinnön tutkimuksen dosentti. Hän toimii varajohtajana ja yliopistonlehtorina Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa Turun yliopistossa. Siivonen on Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen Suomen toimeenpanon asiantuntijaryhmän puheenjohtaja ja valtakunnallisen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin vapapuheenjohtaja. Hän on töissään pohtinut kulttuurin ja museoiden tulevaisuuksia sekä kestävän kehityksen, kulttuurisen kestävyyden, aineettoman kulttuuriperinnön ja tulevaisuusperinnön kysymyksiä.

Taru Tappola

Taru Tappola

Taru Tappola on taidehistorioitsija ja HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen päällikkö. Hän on aiemmin työskennellyt näyttelyiden ja yleisötyön parissa Helsingin taidemuseossa, Helsingin taidehallissa sekä Nykytaiteen museo Kiasmassa. Tappola kuratoi vuonna 2020 Vallisaaressa tapahtuvan Helsinki Biennaalin yhdessä Pirkko Siitarin kanssa.

Osallistujana Museo 2075 -keskustelussa 4.11.2019 klo 14:45

Panu Pihkala

TT Panu Pihkala on johtava suomalainen asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä tutkimuksessa. Hän tekee monitieteellistä ympäristötutkimusta Helsingin yliopistossa ja ohjaa erilaisia käytännön työpajoja. Pihkala on tehnyt yhteistyötä eri taiteilijoiden kanssa ja hän korostaa taiteiden mahdollisuuksia ympäristöahdistuksen ja toivon käsittelyssä.

Pihkalan tietokirja Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) herätti laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Kansanvalistusseura myönsi hänelle vuonna 2018 kansallisen Sivistyspalkinnon hänen ansioistaan ympäristöahdistuksen käsittelijänä. Pihkalan uusi tietokirja, Mieli maassa? Ympäristötunteet, ilmestyi lokakuussa 2019.

Puheenvuoro 4.11.2019 klo 16:15: Ilmastoahdistus ja museoala

Eeva Terasvirta

Eeva Teräsvirta

Eeva Teräsvirta on erikoisasiantuntija ja museoalan kehittäjä Museovirastosta. Teräsvirta on työskennellyt viimevuosina erityisesti museoiden arvioinnin ja vertaiskehittämisen sekä museoiden valtionosuusjärjestelmän uudistuksen parissa. Hänellä on myös pitkä kokemus museoiden valtionavustusten käsittelystä.

Näytön paikka! -osion moderaattorina 5.11.2019 klo 9:00

Kalle Nieminen Kuva Miikka Pirinen

Kalle Nieminen

Kalle Nieminen toimii Sitrassa johtavana asiantuntijana. Hän vetää Sitran omaa tulevaisuuslaboratoriota Sitra Labia, jonka tarkoituksena on lisätä muutoksentekijöiden kykyä ja halua toimia monimutkaisessa maailmassa. Nieminen innostuu innovaatioiden vauhdittamisesta ja kestävästä kehityksestä. Hän uskoo siihen, että muutokseen pyrittäessä tulee ymmärtää paremmin aikamme yhteiskunnallisia haasteita ja lisätä sektoreiden välistä yhteistyötä.

Näytön paikka! -raadin asiantuntijana 5.11.2019 klo 9:00

Timo Santala

Timo Santala on luovan alan monitoimija. Hän on ollut perustamassa Ravintolapäivää sekä We Love Helsinkiä ja toimii aktiivisesti paremman kaupunkielämän puolesta. Hän työskentelee muun muassa tapahtumatuottajana, luennoitsijana ja taiteellisena konsulttina.Santala on myös keikkaillut DJ:nä, tehnyt radio-ohjelmia Radio Helsingille ja Bassoradiolle sekä kirjoittanut artikkeleita useisiin lehtiin ruuasta, viinistä ja matkustamisesta.

Näytön paikka! -raadin asiantuntijana 5.11.2019 klo 9:00

Kuva: Mitro Härkönen

Leena Vuotovesi

Leena Vuotovesi

Leena Vuotovesi on kehittämisyhtiö Micropoliksen toimitusjohtaja. Micropolis luotsaa Suomen ilmastotyön edelläkävijäkunta Iitä ja etsii ratkaisuja vihreälle kasvulle. Euroopan komissio palkitsi Micropoliksen Euroopan parhaasta ilmastotyöstä 2017 ja BBC nimesi iiläiset Euroopan ilmastosankareiksi 2019. Vuotovesi on koulutukseltaan filosofian maisteri Oulun yliopistosta, minkä lisäksi hänellä on akateemista taustaa myös Georg-August Universität Göttingenistä Saksasta ja Namibian yliopistosta. Hän toimii Suomen Kulttuurirahaston hallituksessa. Hän on myös toiminut maailmanlaajuisen taiteilijaresidenssien verkoston Res Artisin hallituksen puheenjohtajana edistämässä taiteen liikkuvuutta.

Näytön paikka! -raadin asiantuntijana 5.11.2019 klo 9:00

Antti Majava

Antti Majava

Antti Majava (KuM, väitöskirjatutkija) työskentelee ympäristö- ja resurssikriisien vaikutuksia tutkivassa BIOS -tutkimusyksikössä ja valmistelee väitöskirjaa Helsingin yliopiston monitieteisen ympäristötutkimuksen tohtoriohjelmassa. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2008 ja on yksi ekologisia kysymyksiä sekä tieteen ja taiteen näkökulmia yhdistävän Mustarinda-seuran perustajajäsenistä. Majava on työskennellyt yli 15 vuoden ajan asiantuntijana energia- ja metsäsektoreilla. Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat uusien luontosuhteiden rakentuminen, metsien monimuotoisuuden vaaliminen, kokeilevat energian tuotannon muodot ja kulttuurinen muutos kohti kulutusyhteiskunnan jälkeistä aikakautta.

Lauran Kuva

Laura Boxberg

Laura Boxberg (s. 1981) on nykytaiteen tiedotuskeskuksen Frame Contemporary Art Finlandin viestintäpäällikkö. Aiemmin hän on työskennellyt amanuenssina ja viestinnän tehtävissä Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa ja Turun taidemuseossa sekä tutkijana Turun yliopistossa.

Frame Contemporary Art Finland tukee taiteen ammattilaisten kansainvälistä toimintaa sekä edistää toimijoiden yhteistyötä Suomessa ja ulkomailla. Tiedotuskeskuksena Frame kokoaa ja tuottaa tietoa nykytaiteen toimialasta alan ammattilaisten, päättäjien ja median käyttöön. Framen suurin kansainvälinen hanke on Suomen paviljongin näyttelyn tuotanto joka toinen vuosi järjestettävässä Venetsian taidebiennaalissa.

Ollila Ja Immonen

Amanuenssit Maria Ollila ja Anna-Mari Immonen työskentelevät nykydokumentoinnin parissa Suomen kansallismuseon Kokoelmat- ja tutkimusyksikössä.

Puheenvuoro Muutoksen tekijät -osiossa 5.11.2019 klo 13:30

Nastja Sade Ronkko Jari Nieminen  Aboa Vetus Ars Nova

Nastja Säde Rönkkö

Nastja Säde Rönkkö (b. 1985) is an artist living in Helsinki and London. She works with video, performance, installation, participatory art, internet and text. She investigates the relationship between the digital era, power, humanity and the future of our planet. Rönkkö is particularly fascinated with how concepts such as love, slowness or affection can be silent yet radical ways to be and act in the world.

Rönkkö has exhibited internationally in places such as Royal Academy of Arts, London, FACT, Foundation for Art and Technology, Liverpool, Sydney Opera House, Sydney and Kiasma Museum of Contemporary Art, Helsinki. Recent solo exhibitions include Altered Breaths, Future Feelings at Tampere Art Museum, Finland in 2019. Recent residencies include Wysing Arts Centre, Cambridge and Somerset House Studios, London. She is the 35th recipient of the Young Artist of the Year 2019 title and award. Forthcoming exhibitions include for your charred bones and restless soul, Aboa Vetus, Art Nova, Turku, Finland (2019), 24/7 at Somerset House, London (2019) and a solo show at EMMA Museum of Modern Art, Espoo, Finland (2020).

Photo: Jari Nieminen / Aboa Vetus Ars Nova

Sirpa Hickman

Sirpa Hickman

Sirpa Hickman tuottaa ruuan murrosta seuraavaa ja dokumentoivaa Food & Future Forumia Hotelli- ja ravintolamuseossa.

Puheenvuoro Muutoksen tekijät -osiossa 5.11.2019 klo 13:30

Tiia Fynes

Tiia Fynes

Tiia Fynes on Suomen Ilmailumuseon museolehtori. Hänellä on historioitsijan koulutuksen lisäksi myös matkailualan tutkinto, ja häntä kiinnostavat erityisesti lentomatkustamisen historia ja vastuullinen matkailu.