Sunilan Sellutehdas, Kotka. Wiki Loves Monuments 2018, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73239128. Kuvaaja: Janiwiki0. Lisenssi: CC BY-SA 4.0

Kulttuuriperintö nyt ja tulevaisuudessa – kuka määrittelee, kuka maksaa? -paneelikeskustelu Kansallismuseossa 6.3.2019

Eurooppalainen kulttuuriperintövuosi 2018, Seminaarit ja tapahtumat

Kulttuuriperinnöstä ja sen politiikasta keskustelevat Anders Adlercreutz (rkp), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Li Andersson (vas), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Laura Kolbe (kesk), Henna Virkkunen (kok).

Keskustelun sparraajina ovat kulttuurijohtaja Helka Ketonen (Maaseudun Sivistysliitto) ja toimitusjohtaja, dosentti Liisa Suvikumpu (Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta).

Tilaisuuden juontaa Jussi-Pekka Rantanen.

Keskiviikkona 6.3.2019 klo 17-19

Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34, Helsinki

Paneelissa keskustellaan siitä, mikä on kulttuuriperinnön merkitys kestävyydelle? Eriarvoistuuko yhteiskuntamme, miten se liittyy kulttuuriperintöihimme, millaista kulttuuriperintöpolitiikkaa tarvitaan? Onko kulttuuriperintö yhdistäjä vai erottaja?

Mitkä ovat eurooppalaisen ja kansallisen identiteetin mahdollisuudet ja rajat? Mitä on kulttuurinen kestävyys? Onko säilyttäminen ja uudelleenkäyttö parempaa kuin kiertotalous?

Entä valtion ja kuntien vastuu: onko tahtoa, riittääkö raha? Mikä on rakennemuutosten, erityisesti yksityistämisen ja yhtiöittämisen vaikutus kulttuuriperinnön turvaamiseen ja kehittämiseen. Siirtyykö vastuu yhä enemmän kansalaisille, kansalaisjärjestöille, yhteisöille? Entä valta ja raha? EU panostaa lisää kulttuuriperintöön, miten Suomi?

Paneelin herätteinä ovat suomalaisten näkemyksiä kartoittanut Kulttuuriperintöbarometri 2017  sekä Euroopan neuvoston puiteyleissopimus kulttuuriperinnön yhteiskunnallisesta merkityksestä (Faron sopimus).

Tilaisuuden järjestää Museovirasto. Se on avoin medialle ja yleisölle, ja se välitetään myös suorana verkossa: https://live.kansallismuseo.fi/?live=poliitikkopaneeli

Katso tilaisuuden tallenne.

Mikko Härö, Museovirasto, mikko.haro(at)museovirasto.fi, 0295 33 6241