Johanna Roiha-takana ja Aleksander Suvorov etualalla kaivavat esiin perustuksia tulli- ja pakkahuoneen lattian alta.. Kuvaaja: John Lagerstedt, Museovirasto

Arkeologit tutkivat 1700-luvun Helsinkiä vanhan tulli- ja pakkahuoneen korjaustyömaalla

, , , ,

Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut valvoo Helsingissä Kruununhaassa, Mariankatu 3:ssa sijaitsevan entisen tulli- ja pakkahuoneen korjaustyömaata. Kohteessa kunnostetaan rakennuksen alapohjaa ja perustuksia ja valvonnan on tilannut Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala.

Työt alkoivat elokuussa ja valvonta jatkuu tämän hetkisten suunnitelmien mukaan vuoden 2018 joulukuuhun saakka. Historiallinen rakennus on Helsingin kantakaupungin toiseksi vanhin kivitalo ja korjaustyömaalta on löytynyt jälkiä 1700 -luvun helsinkiläisten arjesta.

Museoviraston arkeologit tutkivat rakennuksen kunnostustöiden yhteydessä sekä piha-aluetta että talon sisälattian alapuolisia maakerroksia. Tutkimuksissa on jo tähän mennessä löytynyt helsinkiläisten arkista esineistöä kuten astioiden palasia, liitupiippuja ja asusteiden nappeja. Lisäksi on löytynyt jälkiä Helsingissä riehuneista monista tulipaloista. Rakennuksen idän puoleiselta pihalta on löytynyt maan alta kivi- ja hirsirakenteita, jotka liittyvät todennäköisesti venäläisten suuren Pohjan sodan aikana paikalle rakentamaan kenttälinnoitukseen. Linnoitus rakennettiin venäläisten vallattua Helsingin 1713 ja se oli käytössä isovihana tunnetun miehityksen loppuun asti, vuoteen 1721.

Tulli- ja pakkahuone valmistui 1765 Helsingin tärkeimmän satamalaiturin viereen, joka sijaitsi tuolloin nykyisen Aleksanterinkadun päässä Pohjoisrannassa. Meritse tuodut tullattavat tavarat kulkivat kaupunkiin rakennuksen kautta. Talossa on myöhemmin toiminut mm. huutokauppakamari, poliisiasema, pysäköintivalvonnan toimisto ja kirjakauppa. Nykyään rakennuksen omistaa Chabad‐Lubavitch yhteisö.

Lisätietoja
Tutkija John Lagerstedt, Museovirasto/Arkeologiset kenttäpalvelut, puh. 0295 33 6119 john.lagerstedt@museovirasto.fi