2019 Toimintakertomus

Vuonna 2019 koekaivausryhmällä oli 42 toimeksiantoa ympäri Suomea. Kaiken kaikkiaan vietimme maastotöissä 118 päivää. Kiitos kaikille mukana olleille!

Eniten kohteita oli Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa, molemmissa 10 kohdetta. Pitkästä aikaa kävimme myös Päijät-Hämeessä yhdellä kohteella. Uutta koekaivausryhmän historiassa oli lentää kohteeseen, sillä saimme viikon pikakomennuksen Rovaniemelle.

Ähtärissä osallistuimme Mullankaivajat-projektiin yhdessä Kansallismuseon kanssa ja vietimme viikon opastaen paikallisia koululaisia arkeologian työmenetelmiin.

Pohjois-Savossa kävimme kahteen otteeseen Nilsiässä, ensin keväällä koekaivauksella ja syksyllä vielä laitoimme pystyyn kunnon kaivaukset, jotka jatkuvat vielä vuonna 2020. Erikoista tällä kivikautisella asuinpaikalla on se, että asuinpaikan maasto on luonnostaan hyvin kivinen. Paikka ajoittuu mesoliittiselle kivikaudelle ja löydöistä suurin osa oli oli kvartsi-iskoksia, eli kivikautisten työkalujen työstöjätettä.

Yritämme joka kesä ehtiä tarkastamaan muutaman metallinetsinkohteen, ja tänä vuonna nämä kohteemme olivat Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Yleensä aikamme riittää vain löydetyn esineen nostoon tai sen lähikontekstin tutkimiseen, jos esine on jo nostettu. Ainoastaan pienen alueen avaaminen on harmillista, koska sen avulla on vaikea hahmottaa suurempaa kokonaiskuvaa, mihin me menneisyyden tulkkeina aina pyrimme.

Miekka näkyvissä Urjalassa.. Kuvaaja: Esa Mikkola
Miekka näkyvissä Urjalassa.
Miekka näkyvissä Urjalassa.