kaivaus. Kuvaaja: esa mikkola
Yhtenäisenä rintamana Mäntyharjulla (kuva Esa Mikkola)

Koekaivausryhmän vuosi 2021

Vuonna 2021 koekaivausryhmällä oli 43 toimeksiantoa ympäri Suomea, kaukaisin jälleen Itä-Lapissa Savukoskella. Kiitos kaikille mukana olleille!

2021 kenttäkausi alkoi poikkeuksellisesti jo tammikuussa, mutta onneksi sisätiloissa eräässä Vanhan Porvoon piharakennuksessa. Huhtikuussa aloitimme varsinaisen turneen perinteisesti etelärannikon sulan maan alueelta, mutta jo toukokuussa olimme kartoittamassa Vuokin reitin pyyntikuoppia Suomussalmella. Vuokin reitti on satoja vuosia vanha kulkuväylä Viiangin ja Kivijärven kautta Vuokkiniemeen, ja se jäi pois käytöstä talvisodan jälkeen uuden maantien valmistuttua. Polkua pitkin hoidettiin yhteyksiä ja kaupankäyntiä, ja tiedetään Elias Lönnrotinkin kulkeneen polkua runonkeruumatkoillaan. Lisää tietoa löytyy kyppi.fi -palvelusta.

suomussalmi. Kuvaaja: sara långsjö
suomussalmi
Vuokin reittiä Tornionsärkän päällä Suomussalmella (kuva Sara Långsjö)

Tänä vuonna saimme kaivaa tasaisesti kivi- ja rautakautta sekä historiallisen ajan kohteita. Suurin osa oli luonteeltaan koekaivauksia pienellä porukalla, mutta Mäntyharjulle jouduimme kevään koekaivausten perusteella palaamaan uudelleen syksyllä isolla porukalla. Jälleen kerran jo kivikaudella asuinpaikaksi valittu ranta miellytti myös nykyihmisen silmää.

aamukahvit. Kuvaaja: esa mikkola
aamukahvit
Aamukahvilla Mäntyharjulla (kuva Esa Mikkola)

Mäntyharjulla saimme kokeilla paikalleen hajonneen saviastian nostamista kokonaisena ja onnistuihan se! Koko homma oli ohi niin nopeasti ettei sitä ehditty edes kuvata, mutta lopputulos sentään. Tarvikkeet saatiin rauta-kaupasta: nostamiseen leveä varastohylly, jonka reuna taottiin suoraksi ja teroitettiin, kuljetukseen leveä sängynaluslaatikko. Pytty vietiin suoraan labraan tutkittavaksi ja paketin avaaminen on jo hyvässä vauhdissa.

pytty. Kuvaaja: esa mikkola
pytty
Teräväksi viilattu teräslevy työnnettiin hiekkakakun päälle jätetyn pytyn alle, ja huom! tämä yleensä onnistuu vain, jos hiekka on lähes kivetöntä (kuva Esa Mikkola)

Savukoskelle meidät hälytettiin pelastamaan mitä pelastettavissa oli. Metallinetsinharrastajat olivat osuneet rautakautiseen löytöön ja suureksi harmiksi ja vahingoksi kaivaneet kaikki metalliesineet ylös. Erityisen suurta vahinkoa oli aiheutettu siksi, että löytöpaikka osoittautui yllättäen punamullalla värjätyksi haudaksi. Punamullan käyttö liitetään yleensä kivikauden hautauksiin ja sen käyttö rautakaudella on äärimmäisen harvinaista. Arkeologien saapuessa paikalle hauta oli pahoin vaurioitunut ja siihen laitettujen esineiden kohdalla oli syvät kuopat. Tarkemmissa tutkimuksissa sekoittuneesta maasta löydettiin kolmisenkymmentä lasihelmeä, mutta muita löytöjä ei haudassa enää ollut jäljellä.

savukoski. Kuvaaja: esa mikkola
savukoski
Kaksi syvää kuoppaa punamullan värjäämässä haudassa (kuva Esa Mikkola)

Pääsimme mukaan myös Humppilan Järvensuon kivikautisen asuinpaikan tutkimuskaivausten loppuhuipennukseen. Luvassa oli heinäkuun helteitä ja äkäisiä paarmoja liejuisessa kuopassa kurahousut jalassa, mutta sinnehän arkeologi lähtee mielellään! Suoturpeen ja -liejun säilyttämä puu- ja luuaineisto on ainutlaatuista, ja sen kaivaminen on 'ehkä kerran elämässä' -luokkaa.

2021 kohteet kartalla
2021 kohteet kartalla
vuoden 2021 kohteet kartalla (kartta Jan-Erik Nyman)

Eniten kohteita oli tänä vuonna Uudellamaalla ja Pohjois-Suomessa, ja muuten siellä täällä ympäri suomenmaata. Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa meitä ei tänä vuonna tarvittu tai emme sinne ehtineet, ja Pohjanmailla kävimme vain eteläisessä osassa.

Matkapäiviä kertyi lähemmäs 140, ja viimein lokakuun koleat säät ja pimenevät illat ajoivat meidät sisätöihin. Talvella putsaillaan löytöjä, piirrellään karttoja ja kirjoitellaan raportteja, sekä odotellaan ajoitustuloksia.

Ajankohtaista