Loppi Pietilä. Kuvaaja: Marianna Niukkanen. Objektinumero: AKDG2381_40
Lopella kaivauksilla vuonna 2017

2017 Toimintakertomus

Vuonna 2017 koekaivausryhmällä oli 37 toimeksiantoa ympäri Suomea.

Eniten kohteita oli Etelä- ja Länsi-Suomessa, 13 kussakin. Mielenkiintoinen kohde oli mm. Raaseporin Junkarsborgin keskiaikainen linna, jonka ympäristön paalurivejä kävimme kartoittamassa yhdessä meriarkeologien kanssa. Kaunis keväinen päivä toukokuussa, ihan parhaita kenttäpäiviä viime vuonna! Hieman erilainen tehtävä oli myös Lopella, jossa nostimme talteen metallinetsimellä löydetyn viikinkiaikaisen miekan ja muuta tilpehööriä polttohautaukseen liittyvästä kiveyksestä. Kaivauksia oli seuraamassa Yle Radio 1 toimittaja Virpi Väisänen, joka työsti kaivauspäivästämme ohjelmanpätkän Viestejä muinaisuudesta -ohjelmasarjaan.

Viikinkiaikaisen miekan nosto, Loppi Pietilä

Kuvaaja Marianna Niukkanen 2017, Arkeologiset kenttäpalvelut

Katso video


Itä-Suomessa kävimme 7 kohteessa ja sieltä jäi mieleen erityisesti Kiteen Kesälahden Mäntyniemessä vietetty viikko isommalla kaivausporukalla kivikautta etsimässä. Kaivauspaikka oli erikoinen, melkein puolen hehtaarin tyrnimetsä ja läpipääsemätön horsmikko aluskasvillisuutena. Tiesittekö muuten, että tyrnipensaat voivat kasvaa ihan puiden kokoisiksi? 

Utsjoki Kultala. Kuvaaja: Jan-Erik Nyman. Objektinumero: AKDG2381_39
Utsjoki Kultala
Kaivauksilla Utsjoen Kultalassa vuonna 2017

Pohjois-Suomessa tulikin oltua erityisen paljon viime kesänä, peräti viisi viikkoa yhteensä. Kävimme ihan perukoilla, eli Utsjoella asti, parhaimpaan yöttömän yön aikaan ennen juhannusta. Kaivauspaikkamme oli ihan Tenojoen rannalla, jossa parin viikon ajan ylempänä rinteessä kartoitimme Kultala-nimisessä kohteessa "Kuolleiden kuolpunan" saamelaiskalmiston hautoja ja alempana kaivoimme kivikautista asuinpaikkaa. Torniossa askartelimme viikon kaupunkiarkeologian parissa Suensaaren 1600-1700 -lukujen aikaisella kaupunkialueella. Syystuulien aikaan ajauduimme vielä kerran pohjoiseen, tällä kertaa Suomussalmelle Vuokkijärven Honkisaareen tarkastamaan ja koekuopittamaan metallinetsimellä löydettyjen peräti 19 kuparisekoitteisen nuolenkärjen löytöpaikan ympäristöä. Saaret ovat kivoja kohteita, vaikkakin juuri syystuulien aikaan hiukan haastavia!

Keitele Maaherranniemi. Kuvaaja: Jan-Erik Nyman. Objektinumero: AKDG5328_75
Keitele Maaherranniemi
Kaivetun maan seulontaa Keiteleen Maaherranniemessa vuonna 2017

Pitää vielä mainita Keski-Suomesta Keiteleen Maaherranniemen kivikautinen asuinpaikkakaivaus, sillä se oli löytömäärältään vuoden 2017 suurin. Kvartsi-iskoksia, joitakin kvartsiesineitä, palanutta luuta, yksittäisiä kivilajiesineitä ja -iskoksia sekä muutama saviastianpala. Saimme palaneesta hirvenluusta radiohiiliajoituksen mesoliittisen kivikauden loppupuolelle noin 6100-5900 eaa, mutta saviastianpalojen perusteella toimintaa on ollut myös tyypillisen kampakeramiikan aikaan noin 3900-3500 eaa.

Kaiken kaikkiaan meillä hurahti maastotöissä 82 päivää. Kiitos kaikille mukana olleille!