Mullankaivajien Kanssa Kontiolahdella Cropped
Mullankaivajien kanssa Kontiolahdella, Janne rantanen opastaa koululaisia mittauksessa.

2018 Toimintakertomus

Vuonna 2018 koekaivausryhmällä oli 39 toimeksiantoa ympäri Suomea. Kaiken kaikkiaan vietimme maastotöissä 118 päivää. Kiitos kaikille mukana olleille!

Eniten kohteita oli Pohjois-Karjalassa. Mielenkiintoinen kohde oli Outokummun Majoonsuon punamultahauta. Kauniita keväisiä päiviä toukokuussa, ja mukavaa viileyttä syyskuussa hikisen kesän jälkeen. Kontiolahdella osallistuimme Mullankaivajat-projektiin yhdessä Kansallismuseon kanssa ja vietimme viikon opastaen paikallisia koululaisia arkeologian työmenetelmiin.

Outokummun Punamultahauta
Outokummun Punamultahauta
Punamultahauta Outokummussa, Teemu Väisänen kaivaa.

Pohjois-Savossa jatkoimme vielä toisen kesän Keiteleen Maaherranniemessä, joka oli jälleen löytömäärältään vuoden suurin. Jälleen paljon kvartsi-iskoksia, joitakin kvartsiesineitä, palanutta luuta, yksittäisiä kivilajiesineitä ja -iskoksia. Saimme varsin hikiset oltavat heinäkuun helteiden aikaan, mutta mistäpä ei kenttäolosuhteiden vaihtelevuuteen tottunut arkeologi selviäisi. Ystävällinen maanomistaja yritti kuumentaa meitä vielä savusaunallakin, mutta kestimme senkin!

Keiteleen Kiviesine
Keiteleen Kiviesine
Kiviesine Keiteleeltä Janne Rantasen känsäisissä käsissä.

Varsinais-Suomessa piipahdimme myös useamman kerran, kiintoisampana kohteena Turun Tastonranta Jäkärlässä. Paikalla on kaksi hieman eriaikaista asuinpaikkakeskittymää ja mahdollisesti pohjoisempana kolmas. Läntiseltä alueelta löydettiin naarmupintaista, karkeasekoitteista keramiikkaa, kvartsiesineitä, kivilaji- ja kvartsi-iskoksia sekä palanutta luuta. Idempää hiekkakuoppien ympäristöstä löydettiin Jäkärlän keramiikkaa, palanutta savea, kvartsiesineitä, kivilaji- ja kvartsi-iskoksia ja palanutta luuta. Paikalla on paksut kulttuurikerrokset. Pohjoisempaa kärrypolun leikkauksesta löytyi hiotun kiviesineen katkelma.