1 JOKAHBL3 B F10 1 1935. Objektinumero: JOKAHBL3B_F10:1
Träd från Henriksallén flyttas till Henriksgatan (senare Mannerheimvägen) i Kampen i Helsingfors 5.9.1935. Foto: Hugo Sundström/ HBL/Journalistiska bildarkivet JOKA/Museiverket

Den tredelade utställningshelheten visar upp stadslivet i Helsingfors, Raseborg och Borgå

,

Fotoutställningen Kaupunkielämää / Stadsliv / Urban Life är en utställning i tre delar som visas under våren och sommaren 2025 i Helsingfors, Raseborg och Borgå. Varje plats kommer att vara värd för en annan utställning. Bilderna har valts bland historiska tidningsfoton från Hufvudstadsbladet, Borgåbladet och Västra Nyland, som har donerats till samlingarna i Museiverkets Journalistiska bildarkiv JOKA. Konstsamfundet finansierar ett projekt för att ta över och digitalisera dessa bilder.

Tidningsfotografi är en egen genre. Genom bilderna kan betraktaren ta del av stora nyhetshändelser som annars skulle vara otillgängliga. Tidningsbilderna porträtterar viktiga personer och dokumenterar vardagslivet och verkligheten vid den tidpunkt då bilderna togs.

Fotoutställningen Kaupunkielämää / Stadsliv / Urban Life har sammanställts ur Hufvudstadsbladets, Västra Nylands och Borgåbladets gamla tidningsfotoarkiv. Samlingen av fotoarkiv är unik. I HBL:s samling ingår bilder från 1920-talet till 2000-talet. Västra Nylands äldsta bilder går tillbaka till 1950-talet. Borgåbladets fotosamling innehåller negativ och kopior från 1964 till 2004.

Tre utställningar

Glaspalatstorget: Helsingfors i förändring 1930–1956

Den första delen av utställningsserien presenterar fotografier från Hufvudstadsbladets bildarkiv på Glaspalatstorget i Helsingfors 29.4–15.6.2025. De utställda bilderna beskriver ett Helsingfors i förändring, under perioden 1930–1956.

Alla de utställda fotografierna är tagna av Hugo Sundström (1907 – 1973), som var HBL:s och kvällstidningen Svenska Pressens (senare Nya Pressen) enda pressfotograf fram till år 1952, och HBL:s huvudfotograf ända till sin död år 1973.

Stallörsparken: Lokalnyheter från Västnyland på 1950-talet

Utställningen med foton med västnyländska motiv från Västra Nylands pressarkiv, visas i Stallörsparken i Raseborg 18.6–31.7.2025.

De utställda fotografierna illustrerar livet i Västnyland på 1950-talet. Tidningen Västra Nylands fotograf Bror Brandt (1914-1978), rörde sig med sin bälgkamera och sina glasnegativ i Ekenäs, Hangö, Karis, Pojo, Ingå och Kyrkslätt. Brandt anställdes som kemigraf och fotograf på Ekenäs Tryckeri Ab och tidningen Västra Nyland år 1949 och pensionerades därifrån 28 år senare. Han var tidningens första fastanställda fotograf.

Östra Åstranden: Stämningar från Östnyland på 1960-70-talen

Utställningen med pressfoton från Östnyland från Borgåbladets arkiv, visas på Östra Strandpromenaden i Borgå under perioden 19.6–1.8.2025.

De flesta fotografierna är ögonblicksbilder från vardagslivet, stämningar och händelser från regionen. Bilderna är tagna i Borgå, Lappträsk, Sibbo och Pernå. De utställda fotografierna ingick i Borgåbladet under 1960- och 70-talen.

Fotografens namn framkommer inte alltid i Borgåbladets arkiv, men en av de fotografer som omnämns är Leif Wikström. Han började som sportredaktör och fotograf på Borgåbladet år 1964, och pensionerades från tidningen år 1998.

Konstsamfundet finansierar digitaliseringsarbete på Museiverket

Utställningshelheten är ett samarbete mellan Konstsamfundet, Museiverkets journalistiska bildarkiv JOKA, Glaspalatskvarteret, tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Borgåbladet, samt städerna Raseborg och Borgå.

År 2021 beslöt KSF Media att överlåta Hufvudstadsbladets, Östnylands (tidigare och numera Borgåbladet) och Västra Nylands historiska tidningsbildsamlingar till Museiverket. Museiverkets Journalistiska bildarkiv JOKA har sedan dess arbetat med digitaliseringen av den värdefulla bildsamlingen, och dess bevarande för kommande generationer. Konstsamfundet finansierar digitaliseringen.

Utställningen Stadsliv / Kaupunkielämää / Urban Life är ett litet plock bland de bilder som hittills har digitaliserats.

Digitaliseringsprojektets mål är att stödja bred tillgänglighet för den finlandssvenska kulturen och historien, och öka medvetenheten om den både i Finland och utomlands. Den ursprungliga målsättningen var att digitalisera kärnsamlingen på 10 000 bilder. Under projektets gång har målsättningen justerats uppåt: när projektet avslutas våren 2026 kommer sammanlagt 12 000 bilder att ha digitaliserats.

De digitaliserade bilderna har katalogiserats på svenska, finska och engelska och publicerats på kulturarvstjänsten Finna, samt på Europas digitala bibliotek Europeana.