Vaaleasävyinen puutalo.. Kuvaaja: Kaj Höglund, Vaasan kaupungin museot
Kaskisten kotiseutumuseolla Pohjanmaalla on toteutettu paikallismuseoiden hankeavustuksen avulla museon julkisivun maalaus. Kuva: Kaj Höglund, Vaasan kaupungin museot.

Avustushaku paikallismuseoiden hankkeille auki

,

Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 2. marraskuuta 2023 klo 15.00 mennessä.

Paikallismuseoiden hankeavustusten tavoitteena on edistää ja tukea kestävän kehityksen mukaista kulttuuriperintötyötä. Avustusta voidaan myöntää kokoelmien ja rakennusten hoidon sekä tiedon välittämisen lisäksi myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen.

Suomessa on lähes tuhat paikallismuseokohdetta ja kokoelmaa: kotiseutumuseoita, henkilöhistoriallisia museoita, taidemuseoita sekä erilaisia erikoismuseoita. Paikallismuseoissa tallennetaan ja esitellään kulttuuriperintöä pääosin vapaaehtoisten yhdistystoimijoiden ja kuntien voimin.

”Museoviraston hankeavustukset ovat paikallismuseoille tärkeä apu kokoelmatyöhön ja rakennusten hoitamiseen sekä museotoiminnan kehittämiseen. Hanketta kannattaa suunnitella huolellisesti ja olla ajoissa yhteydessä myös alueelliseen vastuumuseoon, jotka neuvovat ja tukevat hakemisessa”, Museoviraston erikoisasiantuntija Jonina Vaahtolammi kannustaa.

Avustuksia voivat hakea kuntien, yhdistysten, säätiöiden ja julkisoikeudellisten laitosten ylläpitämät museot, joiden ylläpitäjä ei saa lakisääteistä valtionosuutta museotoimintaansa.

Vuonna 2023 paikallismuseoille myönnettiin avustus 80 hankkeeseen, yhteensä 479 400 euroa.

Lisätietoja:

Avustus paikallismuseoiden hankkeisiin Museoviraston verkkosivuilla