Aulangon näkötornista Ulla Salmela
Barometri kertoo muun muassa suomalaisten kiinnostuksesta kulttuuriperintömatkailua kohtaan. Kuva Aulangolta, Hämeenlinnasta. Kuva: Ulla Salmela, Museovirasto

Kulttuuriperintöbarometri 2021 julkistetaan Lucian päivänä – tule kuulemaan kulttuuriperinnön arvostuksesta ja tulevaisuudesta

, ,

Museoviraston, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön tilaaman Kulttuuriperintöbarometrin tulokset julkistetaan 13.12. järjestettävässä avoimessa webinaarissa. Barometri kokoaa yhteen suomalaisten näkemyksiä kulttuuriperinnöstä ja kulttuuriympäristöstä – toista kertaa toteutetussa barometrissa kysyttiin nyt myös siitä, mitä on tulevaisuuden kulttuuriperintö. Tilaisuudessa kuullaan myös tuoreet kuulumiset valmisteilla olevasta Suomen ensimmäisestä kulttuuriperintöstrategiasta.

Barometri nostaa esille esimerkiksi kulttuuriperinnön yhteiskunnallisen ja taloudellisen merkityksen, osallisuuden ja vastuut, kulttuuriperintöön panostamisen tapoja sekä kulttuuriperinnön ja -ympäristön käsitteitä, tärkeyttä sekä säilyttämisen merkitystä. Tulevaisuuden kulttuuriperinnön lisäksi huomiota kohdistettiin osallisuuden, kulttuurimatkailun ja kestävän kehityksen kysymyksiin.

Kulttuuriperintöbarometri toimii myös suunnannäyttäjänä käynnissä olevalle kulttuuriperintöstrategiatyölle. Hallitusohjelmasta ponnistava strategiatyö tähtää valtioneuvoston periaatepäätökseen, jossa kulttuuriperintö on voimavara kestävälle tulevaisuudelle ja hyvälle elämälle. Strategiatyötä tehdään opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla. Museovirasto on aktiivisesti mukana.

Kulttuuriperintöbarometri on säännöllisin väliajoin toteutettava kansalaiskysely, jossa selvitetään suomalaisten näkemyksiä kulttuuriperinnöstä ja kulttuuriympäristöstä. Toista kertaa toteutettu kysely kertoo arvostuksista ja niiden muutossuunnista.

Webinaari Lucian päivänä 13.12.

Tervetuloa Kulttuuriperintöstrategia ja kulttuuriperintöbarometri -webinaariin 13.12.2021 klo 13–15. Tilaisuus järjestetään Teamsissa ja tulkataan ruotsiksi.

Webinaarissa kuullaan tuoreet kuulumiset kulttuuriperintöstrategiatyöstä sekä julkistetaan kulttuuriperintöbarometrin 2021 tulokset.

Ilmoittaudu mukaan webinaariin 10.12. klo 12 mennessä: https://link.webropolsurveys.c...

Tarkempi ohjelma on luettavissa opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla, ja alla. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

Tutustu kulttuuriperintöstrategian valmisteluun: https://okm.fi/kulttuuriperint...

Ohjelma

Tilaisuuden moderaattori: toiminnanjohtaja Hanna Lämsä, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura

13.00 Lucia-tervehdys

Taideyliopiston kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmän opiskelijoiden Kimu Ry:n hallitus

13.10 Ajankohtaista kulttuuriperintöstrategiasta

ylijohtaja Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriö

13.45 Tauko

14.00 Kulttuuriperintöbarometri 2021

vs. kehittämisjohtaja Ulla Salmela, Museovirasto

14.15 Kulttuuriperinnön arvostus Suomessa 2021: muutossuuntia ja tulevaisuuden kulttuuriperintöä. Asiantuntijakeskustelu Kulttuuriperintöbarometrin tuloksista.

Keskustelijoina:

  • kulttuurijohtaja Sampo Purontaus, Kokkolan kaupunki
  • professori Anna Sivula, Turun yliopisto
  • asiantuntija Otto Tähkäpää, Sitra
  • matkailuasiantuntija Milla Öystilä, Suomenlinnan hoitokunta

Keskustelua johtaa vs. kehittämisjohtaja Ulla Salmela, Museovirasto.

14.55 Päätössanat

toiminnanjohtaja Hanna Lämsä, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura