Ilmakuvassa kallioista ja metsäistä merenrantaa. Lähellä rantaa näkyy alus.. Kuvaaja: Jesse Jokinen. Objektinumero: AKMA202102:1
Ilmakuva meriarkeologisista kenttätöistä Kokkolan Käräjäluodon Rahakalliolta kesäkuussa 2021. Kuva: Jesse Jokinen, Arkeologian kuvakokoelma, Museovirasto

Osallistu Kulttuuriympäristöpäivien ja Maisemapäivän viettoon syys-lokakuussa

,

Kulttuuriympäristöpäiviä ja Maisemapäivää juhlitaan myös tänä syksynä. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 4.–10.9. Kansainvälinen Maisemapäivä on 20. lokakuuta. Hyvin hoidetut kulttuuriympäristöt ja maisemat ovat olennainen osa ihmisten ja luonnon hyvinvointia: ne parantavat elinympäristön laatua ja monimuotoisuutta. Vuotuiset tapahtumat innostavat osallistumaan ja nauttimaan yhteisestä ympäristöstämme ja kulttuuriperinnöstä.

Yleisötapahtumia ympäri Suomen

Opastuksia, avoimia ovia ja muita kulttuuriympäristöpäivien yleisötapahtumia järjestävät lukuisat toimijat syyskuun toisella viikolla ja muina aikoina. Monet tämän syksyn tapahtumat juhlistavat aineetonta kulttuuriperintöä Elävä perintö 2023 -vuositeeman mukaisesti.

Maisemiin pääsee tutustumaan Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla kävelyillä. Maisemakävelyjä järjestetään 20.10. tienoilla.

Valokuvaa sinulle rakkaat kohteet, osallistu Instagramissa ja kuvakilpailuiden verkkosivuilla

Wiki Loves Living Heritage -kuvakilpailu kutsuu kaikki kuvaamaan elävää kulttuuriperintöä ja tallentamaan kuvat muidenkin käyttöön Wikimedia Commonsiin. Kilpailuun voi osallistua uusilla kuvilla tai omien arkistojen aarteilla. Kilpailu päättyy 10.9.2023.

Kulttuuriympäristö- ja maisemapäivät tuottavat vuosittain kuva-aineistoa, joka dokumentoi kiehtovalla tavalla ajan henkeä, ja miten päiviä on vietetty. Itselleen tärkeää ympäristöä ja tunnelmia Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumista voi jakaa tunnisteella #Kulttuuriympäristöpäivät. Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan osallistutaan valokuvaamalla arjen maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #Arkimaisema.

Maisemapäivän kunniaksi puolestaan järjestetään valokuvakilpailu teemalla Minun maisemani. Kilpailuun voi osallistua 16.10.2023–22.10.2023 otetuin kuvin. Kilpailuaika päättyy 22.10.2023.

Molempien kilpailujen voittajat palkitaan lahjakortilla.

Lisätietoa

Wiki Loves Living Heritage | Aineetonkulttuuriperinto.fi (Museovirasto)

Maisemapäivä | ymparisto.fi

Kulttuuriympäristöpäivät| Kotiseutuliitto.fi

Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat | Kotiseutuliitto.fi