Iltahämärässä otetussa kuvassa kallioinen luoto, jolla useita punaseinäisiä puutaloja. Etualalla tyyni meri.. Kuvaaja: Teuvo Salmenjoki
Ohtakarin saari ja kalastajakylä Kokkolassa, 1.11.2019. Kuva: Teuvo Salmenjoki

Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailussa tallennetaan tänä vuonna kestävää perintöä

,

Minkä rakennuksen tai maiseman sinä haluaisit säilyttää tuleville sukupolville? Miten se on kestänyt aikaa? Entä kaipaatko jotakin paikkaa, joka on jo kadonnut? Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa. Tänä vuonna teemana on kestävä kulttuuriperintö. Kilpailu järjestetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.–30.9.2022.

Wiki Loves Monuments -kilpailuun voi osallistua valokuvilla, joissa näkyy suojeltu rakennus tai muutoin arvokkaaksi määritelty kulttuuriperintökohde, joka löytyy kilpailun kartalta.

Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia sellaisista kohteista, joita on kuvattu harvoin. Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä. Voit osallistua myös kuvaamalla historialliselle kuvalle parin, joka kertoo, miltä kuvauspaikka näyttää nykyään. Myös droonikuvat ja aikaisemmin kuvatut omien arkistojen aarteet ovat tervetulleita.

Tänä vuonna Wiki Loves Monumentsin Suomen-kilpailun uutena järjestäjäkumppanina on Euroopan kulttuuriympäristöpäivät. Päiviä voi viettää mielenkiintoisissa yleisötapahtumissa tai osallistumalla Wiki Loves Monuments -kilpailuun.

Kilpailu järjestetään Suomessa jo kuudetta kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

“Osallistumalla kilpailuun tuotat meidän kaikkien yhteistä kuvallista kulttuuriperintöä ja teet samalla kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Jokaisen panos on tässä tärkeä,” kannustaa Ismo Malinen Museovirastosta.

Näin osallistut

Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2022 kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua kilpailuun itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2022 aikana tai aikaisemmin.

Suomen-kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun. Lisäksi jälleenvalokuvaussarjan oivaltavin kuva palkitaan 100 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry, yhteistyökumppaneinaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, Hyvinkään kaupunginmuseo, Keravan museopalvelut, Lapuan kaupungin museot, Museovirasto, Nurmijärven museo, Riihimäen kaupunginmuseo, Tuusulan museo.

Lisätietoa

Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry
kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007

Ismo Malinen, Museovirasto, Kuvakokoelmat
ismo.malinen@museovirasto.fi
, 0295 33 6382

Järjestäjät