AKMA201901 38 web
Photo: Riikka Tevali, Museiverket.

BalticRIM-projektet ger synlighet för det submarina kulturarvet

, ,

BatlicRIM-projektet medför det marina kulturarvet till havsplaneringen av Östersjön och främjar medvetenheten om det marina kulturarvets betydelse, fenomen, informationskällor och kulturarvets roll i det stora blå. Projektets slutrapport och handbok sammanställer projektets rekommendationer, god praxis och lägesöversikter om havsplanering och praxis i olika länder. Projektets webbplats, Data Portal samt WIKI-webbplatsen ger mer detaljerad information om projektets arbetspaket, teman, Östersjöns marina och submarina kulturarv, termer och resultat.

Östersjöområdets submarina kulturarv är globalt sett välbevarat och mångsidigt. BalticRIM-projektet (2017–2020) lyfter fram det marina och submarina kulturarvet som en del av havsplaneringen i Östersjöländerna.

Projektet ger synlighet för kulturarvet i de nationella processerna, dokumenten och planerna samt i internationella seminarier om havsplanering. Samtidigt stärktes samarbetet mellan havsplanerarna, kulturarvsexperterna och huvudaktören för havsplanering i Östersjöområdet HELCOM-VASAB.

Resultaten presenteras i slutrapporten och webbtjänsterna

BalticRIM-projektets slutrapport och handbok presenterar projektets centrala resultat, rekommendationer, god praxis, utmaningar i integrationen av kulturarvet i havsplaneringen samt lagstiftningen om havsplaneringen. Dessutom presenteras hur kulturarvet beaktas i varje land i de olika Östersjöländernas havsplaner och hur den nationella lagstiftningen och praxisen påverkar planeringen. I slutrapporten presenteras också det marina kulturarvet i Östersjöområdet. dess betydelse samt de möjligheter som kulturarvet erbjuder inom hållbar turism.

BalticRIM-projektets slutrapport (pdf, på engelska)

Vad är projektets handbok och var kan jag läsa den? Det står i texten, men det finns ingen information.

Projektets webbplats, Data Portal (kartportalen) och WIKI-webbplatsen ger mer detaljerad information om bland annat projektets resultat, arbetspaket, teman, Östersjöområdets marina och submarina kulturarv, kulturarvsturism samt termer för kulturarv och planering och hur dessa definieras.

Fältarbetens resultat finns tillgängliga på Kyppi.fi

Museiverket och Forststyrelsen utförde tillsammans fältarbeten inom BalticRIM-projektet 2018 och 2019 i Finland i Jussarö, Laiha, Virolahti, Korpoström samt i stora områden i Skärgårdshavet och de södra delarna av Bottenhavet. Målet med de marinarkeologiska fältarbetena och de regionala workshopparna som föregick dem var att samla in information om den hedniska nivån, öka medvetenheten om det submarina kulturarvet och kartlägga i synnerhet så kallade skeppsfällor, dvs. vrakkoncentrationer och naturhamnar.

Fältarbetena ger rikligt med ny information om olika typer av objekt (bland annat 21 nya vrak). Denna information och fältarbetsrapporterna finns tillgängliga på finska i servicefönstret för kulturmiljö (www.kyppi.fi) som upprätthålls av Museiverket.

AKMA201804 Kemi Selkäsarvi web
Photo: Riikka Tevali, Museiverket.

Konceptet för det submarina landskapet skapas

I projektet vill man rikta blicken särskilt mot det submarina landskapet. För detta ändamål fastställdes tillsammans med Åbo universitets landskapsforskning konceptet submarint landskap. Verktyget betonar att det under vattnet finns större landskapshelheter, såsom havsstridsområden, skeppsfällor och naturhamnar, inte bara enstaka vrak.

Verktyget öppnar också landskapets upplevelser samt natur- och kulturarvets enhet. Dykarnas uppfattningar och erfarenheter av det submarina landskapet samlades in genom en enkät tillsammans med Dykarförbundet. Dykarna definierade landskapet som öppnar sig under vattenytan mycket känslomässigt och det upplevdes ofta som majestätiskt och lugnande. Till landskapet hör också dess historia och submarina kulturarv. Många dykare är aktivt med och kartlägger till exempel vrak och vill också skydda världen ovanför ytan.

Idén om ett submarint landskap kom också med i Finlands första havsområdesplan i beskrivningen av beteckningen Kulturvärden, i kartpresentationen av zonerna vid Finlands kust och de typiska företeelserna i kulturarvet samt via fornlämningsregistrets gränssnitt till den digitala kartan över havsplaneringen. Vid Museiverket främjas kartläggningen av det submarina landskapet bland annat vid undervattensinventeringar. Beskrivningarna av dem läggs till både fornlämningsregistret och objektsbeskrivningarna av arkeologiska objekt av riksintresse (VARK).

Planering av havsområden

Syftet med den europeiska havsplaneringen och det havsområdesdirektiv som styr den (2014/89/EU) är att främja en hållbar utveckling och tillväxt av olika användningsformer i havsområdet samt att uppnå en god miljöstatus i den marina miljön. Havsplanerna för EU-länderna i Östersjöområdet skulle vara klara före utgången av mars 2021. När planerna är klara omfattar de nästan hela Östersjöområdet, med undantag av Rysslands områden.

Museiverket och ämbetsverkets BalticRIM-projekt deltog aktivt i Finlands arbete med intressentgrupper för havsplanering, i workshoppar och i hörandefaser. Under projektets gång producerades också en lägesbeskrivning av Finlands marina kulturarv för havsplanering. BalticRIM-projektets partner Kymmendedalens Förbund möjliggjorde en mångsidig diskussion både om havsplaneringen i Finland och Östersjöområdet och mer allmänt om planeringen av och målen för områdesanvändningen.

Projektet och samarbetet mellan experter på kulturarv och havsplanering från olika länder erbjöd intressanta möjligheter till diskussioner, lärande och informationsutbyte. Samtidigt bildades en gemensam syn på utmaningarna och möjligheterna att integrera kulturarbetet i havsplaneringen samt dess betydelse för blå tillväxt, välfärd och som en del av Östersjöområdets förflutna, nutid och framtid.

AKMA201804 web
Photo: Riikka Tevali, Museiverket.

Samarbetet kring Östersjöområdets kulturarv fortsätter

I projektet deltog nationella experter på kulturarvsförvaltning och havsplanering från Tyskland, Finland, Estland, Litauen, Polen, Danmark och Ryssland. Projektet leddes av den arkeologiska avdelningen i delstaten Schleswig-Holstein. Projektpartner från Finland var Museiverket, Forststyrelsen och Åbo universitet. Andra nationella partner var Ålands Landskapsförening Kulturbyrån, Kymmenedalens förbund och Dykarförbundet.

Samarbetet mellan projektpartnerna fortsätter även efter att projektet avslutats. Målet är att uppdatera projektets webbplats, Dataportalen och WIKI-webbplatsen som en del av Östersjöområdets kulturarvssamarbete och dess arbetsgrupp för det submarina kulturarvet. Dessutom främjas ökad kunskap om det marina och submarina kulturarvet i olika länder och användningen av konceptet för submarint landskap testas. Samarbetspartnerna är också intresserade av att främja kulturarvets synlighet och genomslagskraft även i havsplaneringens så kallade andra skede, dvs. verkställandet, evalueringen och monitoreringen samt öka växelverkan med havsplanerarna.

Projektet var ett av flaggskeppsprojekten i EU:s Östersjöstrategi och stöddes av HELCOM-VASAB, den huvudsakliga aktören inom havsplaneringen. Projektets delfinansiering kom från BSR Interreg.

Länkar och mer information

Länkar och mer information Finlands godkända havsplan

Lägesbeskrivning av Finlands marina kulturarv (pdf, på finska)

BalticRIM webbplats

BalticRIM Data Portal

BalticRIM WIKI