
Kulttuuriesineiden tuonti EU:n alueelle on kesäkuusta 2025 lähtien osittain luvanvaraista
EU:n asetus kulttuuriesineiden tullialueelle siirtämisestä ja pysyvästä tuonnista (2019/880) tuli voimaan 28.12.2020. Asetuksen mukaan on kiellettyä tuoda EU:hun kulttuuriesineitä, jotka on laittomasti viety maasta, jossa ne on luotu tai josta ne on löydetty. 28. kesäkuuta 2025 alkaen tiettyjen kulttuuriesineiden tuonti EU-alueelle muuttuu luvanvaraiseksi tai vaatii tuojan ilmoituksen. Museovirasto vastaa kulttuuriesineiden tuontilupien ja maastavientilupien käsittelystä toimivaltaisena viranomaisena. Valvovana viranomaisena toimii Tulli.
EU:n asetuksessa säädetään myös yksityiskohtaisesti kulttuuriesineiden sallitun EU:hun tuonnin edellytyksistä ja menettelytavoista. Asetusta ei kuitenkaan sovelleta EU:n alueella luotuihin tai sieltä löydettyihin esineisiin.
Asetuksen tavoitteena on torjua laitonta kauppaa, suojella maailmanlaajuista kulttuuriperintöä ja helpottaa laillista kauppaa. Suomella on aiemminkin ollut kulttuuriesineiden maastavientiä koskevia säädöksiä, mutta ei kulttuuriesineiden maahantuontia koskevaa sääntelyä. Uusi EU-asetus sitoo kaikkia EU:n jäsenvaltioita, ja sitä sovelletaan suoraan myös Suomessa.
Mikä muuttuu kesäkuussa 2025?
EU:n tuontiasetuksen (EU) 2019/880 soveltamisalaan kuuluvat kulttuuriesineet on ilmoitettava tullissa, kun niitä tuodaan EU:n ulkopuolisesta maasta. Rajoitus koskee käytännössä kaikkia esinetyyppejä – keskeistä on alkuperän laillisuus. Tarkempi luettelo esinetyypeistä on Museoviraston verkkosivuilla.
Laillista maahantuontia varten vaaditaan joko tuontilupa tai maahantuojan vakuutus:
- tuontilupa, jos tuodaan yli 250 vuotta vanhoja arkeologisia löytöjä tai purettujen muistomerkkien osia niiden rahallisesta arvosta riippumatta
- maahantuojan vakuutus (t. ilmoitus) muille yli 200 vuotta vanhoille kulttuuriesineille, joiden arvo on vähintään 18 000 euroa.
Pysyvää tuontia varten tuojan on haettava edellä mainituille esineille tai taideteoksille tuontilupaa. Vaatimus koskee esimerkiksi antiikkiliikkeitä, huutokauppoja sekä myös yksityishenkilöitä.
Julkiset organisaatiot, kuten museot, yliopistot ja oppilaitokset, voidaan vapauttaa tuontiluvan ja maahantuojan vakuutuksen hakemisesta, kun ne tuovat maahan kulttuuriesineitä väliaikaisesti, esimerkiksi näyttelyitä, tutkimusta, konservointia tai opetustarkoituksia varten. Myös julkisten organisaatioiden on haettava tuontilupaa, jos ne hankkivat rajoituksen alaisen esineen pysyvästi omistukseensa.
Maahantuojien on rekisteröidyttävä
Kulttuuriesineiden tuontia varten käytetään EU:n sähköistä TRACES-järjestelmää ja sen ICG-moduulia. Järjestelmä otetaan käyttöön 28. kesäkuuta 2025, ja siinä hallinnoidaan tuontilupien myöntämistä ja maahantuojan vakuutuksia.
Niiden toimijoiden, jotka haluavat tuoda laillisia kulttuuriesineitä EU:hun, on rekisteröidyttävä järjestelmään 28.6.2025 alkaen. TRACES-järjestelmään on mahdollista luoda tunnukset jo nyt, mutta ICG-moduulia voi käyttää vasta 28.6.2025 alkaen.
Lisätietoja lain sisällöstä ja ohjeita TRACES-järjestelmään kirjautumista varten on saatavissa Museoviraston verkkosivuilta.
Lisätietoja
Tarkempia tietoja rajoituksista Museoviraston verkkosivuilla