Kulttuuriesineiden tuominen EU-alueelle
EU:n ulkopuolelta laittomasti vietyjen kulttuuriesineiden tuonti Suomeen ja muihin EU-maihin on kiellettyä. Kesäkuusta 2025 lähtien laillisesti alkuperämaastaan vietyjen kulttuuriesineiden maahantuojien on rekisteröidyttävä. Jos Suomi on ensimmäinen EU-maa, johon esine tai taideteos tuodaan, se on ilmoitettava Suomen tullissa.
Maahantuontiasetus
EU:n asetus kulttuuriesineiden tullialueelle siirtämisestä ja tuonnista (2019/880) tuli voimaan 28.12.2020. Asetuksen mukaan on kiellettyä tuoda maahan kulttuuriesineitä, jotka on
laittomasti viety maasta, jossa ne on luotu tai löydetty, jos tämä on
vastoin kyseisen maan lakeja ja asetuksia.
Asetuksella pyritään estämään kulttuuriesineiden laiton kauppa ja kieltämään kolmansista maista laittomasti vietyjen kulttuuriesineiden tuonti Euroopan unionin tullialueelle. Asetus tullut voimaan 2020. Tavoitteena on torjua laitonta kauppaa, suojella maailmanlaajuista
kulttuuriperintöä ja helpottaa laillista kauppaa.
EU:n asetuksessa säädetään myös kulttuuriesineiden sallitun maahantuonnin edellytyksistä ja menettelyistä, jotta laittomasti vietyjen esineiden maahantuontikielto ei estä EU:n ulkopuolelta tulevien kulttuuriesineiden laillista kauppaa EU:ssa.
Asetusta ei sovelleta EU:n alueella luotuihin tai löydettyihin esineisiin. EU:n sisällä esineitä voidaan kuljettaa rajojen yli.
Suomella on aiemmin ollut kulttuuriesineiden vientiä koskevia säädöksiä, mutta ei erityisiä maahantuontisääntöjä tai laittoman maahantulon kieltämistä koskevia sääntöjä. Uutta EU-asetusta sovelletaan Suomessa lakina, ja se sitoo kaikkia EU:n jäsenvaltioita.
Museovirasto on toimivaltainen lupaviranomainen Suomessa ja vastuussa lupien käsittelystä. Tulli on valvontaviranomainen.
Mikä muuttuu kesäkuussa 2025?
EU:n sähköinen järjestelmä käyttöön
EU:n sähköinen järjestelmä kulttuuriesineiden tuontia varten (ICG-järjestelmä) otetaan käyttöön 28. kesäkuuta 2025. Sähköisessä järjestelmässä hallinnoidaan tuontilupien myöntämistä ja maahantuojan ilmoituksia. Järjestelmän toiminnasta säädetään Euroopan komission kesäkuussa 2021 hyväksymässä täytäntöönpanoasetuksessa 2021/1079.
Maahantuojien on rekisteröidyttävä
28.6.2025 alkaen toimijoiden, jotka haluavat tuoda laillisia kulttuuriesineitä EU:hun, on rekisteröidyttävä EU:n sähköiseen kulttuuriesineiden tuontijärjestelmään ICG:hen. Uuden järjestelmän avulla valvotaan maahantuotujen esineiden laillisuutta.
Museot ja muut julkiset organisaatiot voidaan vapauttaa tuontilupaa
ja maahantuojan ilmoitusta koskevista vaatimuksista, jos esineet tuodaan
maahan vain väliaikaisesti, esimerkiksi näyttelyyn.
Tuontiin tarvittavat asiakirjat
Esineiden seuraamiseksi otetaan kesäkuussa 2025 käyttöön kaksi uutta tuontiasiakirjaa. Molemmat käsitellään EU:n sähköisessä kulttuuriesineiden tuontijärjestelmässä (ICG-järjestelmä).
Kulttuuriesineiden lailliseen maahantuontiin tarvitaan toinen seuraavista:
- tuontilupa, jos kyseessä ovat yli 250 vuotta vanhat arkeologisten kaivausten (luvallisten ja luvattomien) tulokset, maan päällä tai veden alla tehdyt arkeologiset löydöt tai taiteellisten tai historiallisten muistomerkkien tai kiinteiden muinaisjäännösten osat (ml. liturgiset ikonit ja patsaat, myös erilliset teokset)
- maahantuojan vakuutus (sama kuin "maahantuojan ilmoitus") muille yli 200 vuotta vanhoille kulttuuriesineille, joiden arvo on vähintään 18 000 euroa, lukuun ottamatta arkistoja, posti-, leima-, vero- ja muista vastaavia merkkejä sekä yli sata vuotta vanhempia huonekaluja ja soittimia.
Maahantuojan vakuutus on nimensä mukaisesti maahantuojan allekirjoittama vakuutus siitä, että esineet on viety sovellettavien lakien ja asetusten mukaisesti.
Luettelo kulttuuriesineistä, jotka edellyttävät maahantuojan ilmoitusta
Poikkeukset tuontiasiakirjavaatimuksesta
Julkiset organisaatiot, jotka tuovat maahan kulttuuriesineitä tilapäisiä näyttelyitä, tutkimusta tai opetustarkoituksia varten, voidaan vapauttaa asetuksen mukaisesta tuontilupaa ja maahantuojan ilmoitusta koskevasta vaatimuksesta. Vapautuksen saamiseksi organisaatioiden on ensin saatava Museoviraston vahvistus ja rekisteröinti EU:n tuontijärjestelmään.
Kun organisaatio on rekisteröitynyt, sen tarvitsee vain antaa yleinen kuvaus esineestä, kun se tuo kulttuuriesineitä väliaikaisesti kolmansista maista. Tämän poikkeuksen tarkoituksena on vähentää hallinnollista taakkaa luotetuille organisaatioille, jotka tuovat usein esineitä erityistarkoituksiin, kuten näyttelyihin, restaurointiin tai tutkimushankkeisiin.
HUOM! Vapautus koskee vain väliaikaista tuontia. Myös vapautettujen organisaatioiden on haettava tuontilupaa tai rekisteröitävä maahantuojailmoitukset kulttuuriesineiden pysyvää tuontia varten kolmansista maista.
Lisätietoja siitä, miten julkiset organisaatiot voivat rekisteröityä vapautuksen saajiksi, on vapautettujen organisaatioiden käsikirjassa. (Tulossa)