Eventilla banner Elizabeth Merritt 6 kuva Travis Nurminen TP 2019
Center for the Future of Museumsin johtaja Elizabeth Merritt käsitteli puheessaan menneisyyden ja tulevaisuuden yhdistämistä paremman tulevaisuuden rakentamiseksi Museoalan Teemapäivillä 2019 Helsingin kaupunginteatterissa. Kuva: Travis Nurminen, Museovirasto

Museoalan Teemapäivillä käsitellään nykyhetken epävarmuutta – Ammattilaistapahtuman Huoliraadista vertaistukea museoalan murheisiin 

,

Museoviraston järjestämän tapahtuman keynote-puhujiksi saapuvat National Museums Liverpoolin johtaja Laura Pye sekä Network of European Museum Organisations -järjestön (NEMO) pääsihteeri Julia Pagel. Pyen puheenvuoro pureutuu lähihistorian kriisien synnyttämään uuteen normaaliin ja Pagelin puhe museoiden sopeutumiseen kriiseissä. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään Helsingin kaupunginteatterissa 7.–8.11.2022 teemalla ’Epävarmuuden aika’. 

Erilaiset päällekkäiset kriisit ovat varjostaneet myös museoalan toimintaa ja tulevaisuuden suunnittelua. Marraskuisilla Museoalan Teemapäivillä pureudutaan epävarmuuden aikaan ja siihen, miten museoala on vastannut ja tulee vastaamaan maailman myllerryksiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin.

Kaksipäiväisen ammattilaistapahtuman ensimmäinen päivä luo katseen tämän hetken ennakoimattomuuteen ja epävarmuuteen. Teemapäivien toisena keynote-puhujana kuullaan National Museums Liverpoolin seitsemän museon johtajaa Laura Pyeta. Hän kuvaa puheenvuorossaan, kuinka lähihistorian kriisit Brexitistä ja pandemiasta ilmastokriisiin ja sotaan ovat tehneet epävarmuuden ajasta uuden normaalin. 

Yhteiskuntaan ja sen toimintaan vaikuttavat lukuisat tekijät, ja tulevaisuuden ennakointi on nykyhetkessä vaikeaa. Historiantutkija Ville Kivimäki Tampereen yliopistosta ja Liisa Poussa Sitrasta kertovat puheenvuoroissaan, miten historia auttaa ymmärtämään nykyhetken kriisejä ja miten tulevaa pystyttäisiin paremmin ennakoimaan. 

Tapahtuman toisena päivänä pohditaan, millä tavoin museoilla on tilaisuus toimia kohtaamispaikkoina epävarmuuden aikana ja tuoda esille kulttuuriperintöä yhteisöjä yhdistävänä tekijänä. Taiteella, tarinoilla ja kulttuuriperinnöllä on suuri merkitys resilienssin luomisessa ja kulttuurisen kestävyyden vahvistamisessa. Julia Pagel NEMO:sta tuo puheenvuorossaan esille keinoja ja tapoja, joilla museot ovat sopeutuneet viime vuosien muutoksiin ja vastanneet nykyhetken haasteisiin.

Teemapäivien ohjelmaa täydentää toisen päivän päätteeksi filosofi Tuomas Nevalinnan pohdinta modernin taiteen ja museoiden jännitteistä.

Minna Joenniemen luotsaamalta Huoliraadilta vertaistukea 

 Museoalan Teemapäivillä puretaan tänä vuonna museoalan huolia ja tarjotaan vertaistukea alan ihmisten murheisiin. Ennakkoon kerättyjä huolia purkavat Huoliraadissa toimittaja Minna Joenniemen johdolla Hanna-Kaisa Melaranta (Varkauden museot), Rosa Meriläinen (KULTA ry), Pekka Sauri (Museoliiton hallitus) ja Mikko Teräsvirta (Suomen kansallismuseo). 

Viimeinen ilmoittautumispäivä tämän vuoden Teemapäiville on perjantai 28.10.2022.

Ilmoittaudu verkossa.