Teemapäivien puhujat 2023

Tapahtuman puhujakaartiin kuuluu sekä kansainvälisiä että kotimaisia puhujia.

Huom! Puhujatiedot täydentyvät syys- ja lokakuun aikana ja pidätämme oikeuden muutoksiin.

Teivo Teivainen Maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistosta

Teivo Teivainen

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Demokratiaa, globaaleja kansanliikkeitä ja ihmisoikeuksia tutkinut maailmapolitiikan professori Teivainen on toiminut myös kansalaisjärjestöaktivistina ja järjestänyt erilaisia mielenilmauksia. Hän on saanut American Sociological Associationin Hopkins-palkinnon, Yalen yliopiston Amartya Sen -palkinnon ja viimeksi vuonna 2022 International Studies Associationin Outstanding Activist Scholar -palkinnon.

Keynote-puheenvuoro ke 1.11. klo 13: Aktivismi ja suora toiminta vaikuttamisen keinona ja klo 14.10 yhteinen keskustelu: Yhteiskunnallinen toiminta ja vaikuttaminen

Bernadette edit nelio

Bernadette Lynch

Bernadette Lynch on museotutkija ja ammattilainen, jolla on 35 vuoden kokemus ylimmän johdon tehtävistä Iso-Britannian ja Kanadan museoissa. Hän on kansainvälisen museoverkoston Solidarity in Actionin perustaja sekä eettisten ja innovatiivisten osallistamisen käytäntöjen asiantuntija. Hänen työnsä on keskittynyt solidaarisuuteen, demokratiaan, valtaan, kiistanalaisiin kokoelmiin ja dekolonisaatioon, keskusteluun ja konflikteihin sekä vaikeisiin aiheisiin ja aktivismiin.

Keynote-puheenvuoro ke 1.11. klo 15: We are agents of our own change

Tiina Merisalo

Tiina Merisalo

Tiina Merisalo on tehnyt kaikkiaan yli 30 vuotta monipuolista museo-, kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristötyötä ja hoitanut useita museoalan luottamustehtäviä. Hän on mm. toiminut Suomen museoliiton hallituksessa ja johtanut Helsingin kaupunginmuseota. Museoviraston pääjohtajana hän on toiminut huhtikuun 2020 alusta.

Avauspuheenvuoro ke 1.11. klo 12.45

Kuva: Ilari Järvinen

Wilhelm Blomberg

Wilhelm Blomberg

Wilhelm Blomberg on ympäristöaktivisti, esitystaiteilija ja kasvatustieteilijä, joka viettää valveillaoloaikansa miettien, kuinka parhaiten luoda ihmisille puitteita toimia ympäristön hyväksi. Hänen viimeisimpiä töitään on DANGER DANGER -esitys Turun taidemuseossa, osana New Performance Turku Biennalea ja Metsä Groupin maailman suurimman havusellutehtaan rekkaliikenteen pysäytys Kemissä, osana Elokapinan Metsäkapinaa.

Ke 1.11. klo 13.30 dialogi: Ilmastokriisi – mitä museot voivat tehdä? ja klo 14.10 yhteinen keskustelu: Yhteiskunnallinen toiminta ja vaikuttaminen

Anna Kaisa Rastenberger

Anna-Kaisa Rastenberger

Anna-Kaisa Rastenberger, FT, työskentelee Suomen valokuvataiteen museon museonjohtajana. Vuosina 2016–2023 Rastenberger työskenteli Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa Esittämiskäytäntöjen professorina ja vastasi kuratoinnin ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelmasta Praxiksesta. Hän on myös Poliittisen valokuvan festivaalin taiteellinen johtaja ja toinen perustaja.

Ke 1.11. klo 13.30 dialogi: Ilmastokriisi – mitä museot voivat tehdä? ja klo 14.10 Yhteinen keskustelu: yhteiskunnallinen toiminta ja vaikuttaminen

Ervin Latimer kuva Hayley Le

Ervin Latimer

Ervin Latimer on palkittu printti- ja muotisuunnittelija ja Latimmier vaatebrändin luova johtaja. Latimer on yksi Ruskeat Tytöt ry:n perustajajäsenistä, ja suunnittelijan työn ohella hän kirjoittaa ja luennoi queer-kulttuurin, antirasismin, maskuliinisuuden ja muodin risteyskohdista.

Ke 1.11. klo 13.50 Dialogi: Yhdenvertaisuuden edistäminen museoissa ja klo 14.10 Yhteinen keskustelu: yhteiskunnallinen toiminta ja vaikuttaminen

Kuva: Hayley Lê

Marjo Poutanen Kuva Antti Yrjonen VKM

Marjo Poutanen

Marjo Poutanen työskentelee Vantaan museopalveluiden päällikkönä. Museopalveluyksikköön kuuluvat Vantaan kaupunginmuseo ja Vantaan taidemuseo Artsi.

Ke 1.11. klo 13.50 Dialogi: Yhdenvertaisuuden edistäminen museoissa ja klo 14.10 yhteinen keskustelu: yhteiskunnallinen toiminta ja vaikuttaminen

Kuva: Antti Yrjönen

Elisa Jalava Sarpo

Elisa Sarpo

Elisa Sarpo toimii Kansallismuseossa yhteisömanagerina. Yhteisömanageri vahvistaa työllään yhdenvertaisuutta lisäämällä valtakunnallisten vähemmistöjen ja yhteiskunnan marginaalissa olevien ihmisten osallisuutta kulttuuriperintöön. Elisa on toiminut Vankila-museon uudistuksen projektipäällikkönä, tuottanut aiemmin näkymättömissä olleen romanihistorian näkökulman Seurasaaren ulkomuseoon, sekä ollut tuomassa sateenkaarevaa historiaa Kansallismuseoon ja Vankila-museoon.

Päivän moderaattori ke 8.11.

Panu Artemjeff 01 2 kuva Henni Purtonen

Panu Artemjeff

Panu Artemjeff on yhdenvertaisuus- ja syrjimättömyysasiantuntija sekä Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, jonka tutkimus käsittelee tunnustamisen merkitystä yhteiskunnassa

Ke 8.11. klo 13.15 Museot tunnustamisen paikkoina

Kuva: Henni Purtonen

Wisam Elfadl 1 01

Wisam Elfadl

Wisam Elfadl (she/her) on Helsingin kaupunginmuseon Being Black -näyttelyn kuraattori, Black Archives Helsingin perustaja ja Wasla-kollektiivin jäsen. Molempien hankkeiden työetiikka, arvot ja toiminta perustuvat rasisminvastaisuuteen, intersektionaaliseen feminismiin ja turvallisemman tilan politiikkaan.

Ke 8.11. klo 14.15 Paneeli: Mihin museot voivat vaikuttaa ja kenen kanssa? Yhteisöt, osallisuus ja moninaisuus

Kuva: Wisam Elfadl

Jussi Lehtonen Kansallisteatteri

Jussi Lehtonen

Jussi Lehtonen on Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkö ja näyttelijä-ohjaaja. Hänen teatteritaiteen tohtorin väitöksensä Elämäntunto – näyttelijä kohtaa hoitolaitosyleisön tarkastettiin Teatterikorkeakoulussa vuonna 2015. Hänen viimeisimpiä töitään Kansallisteatterissa on ovat Break! (näyttelijä), Undocumented Love (ohjaaja) ja Lokki (näyttelijä). Vuonna 2022 Lehtonen ohjasi ääniteossarjan Vankilataidetta, joka on syntynyt yhdessä Riihimäen vankilan vankien kanssa ja toteutettu yhteistyössä YLE Draaman kanssa.

Ke 8.11. klo 14.15 Paneeli: Mihin museot voivat vaikuttaa ja kenen kanssa? Yhteisöt, osallisuus ja moninaisuus

Kuva: Kansallisteatteri

Paivi Majaniemi

Päivi Majaniemi

Päivi Majaniemi, FM, romaniaktivisti. Päivi Majaniemi on toiminut Suomen Romaniyhdistyksessä 2000-luvun alusta alkaen. Hän työskentelee tällä hetkellä yhdistyksen toimistopäällikkönä ja henkilöstön esihenkilönä. Aineeton kulttuuriperintö, romanien hevostaidot, romanikulttuuri ja -kieli osaksi Suomen historiaa ovat tärkeitä teemoja Suomen Romaniyhdistyksen toiminnassa ja siihen olennaisena osana on liittynyt moninainen yhteistyö museoalan kanssa.

Ke 8.11. klo 14.15 Paneeli: Mihin museot voivat vaikuttaa ja kenen kanssa? Yhteisöt, osallisuus ja moninaisuus

Kuva: Päivi Majaniemi

Pirjo Hamari museovirasto Helena Ranta

Pirjo Hamari

Pirjo Hamari on koulutukseltaan arkeologi ja toimii kehittämisjohtajana Museoviraston Museoalan kehittäminen -yksikössä. Hän on kulttuuriperintöhallinnon ammattilainen, joka on erityisen kiinnostunut sen vaikuttavuudesta, toimijoista ja kaikkien osallisuudesta kulttuuriperintöön.

Päivän moderaattori ke 15.11.

Kuva: Helena Ranta

Hanna Forssel kuva 01 01

Hanna Forssell

Hanna Forssell on yleisösuhdepäällikkö Suomen kansallismuseossa, jolla on laajaa kokemusta yleisötyön ja tapahtumien tuottamisesta, näyttely- ja museouudistuksista sekä digitaalisen esitystekniikan kokeiluista historian kokemisen mahdollistajana. Juuri nyt hänellä on käsissään Uusi Kansallinen -toimintamallihanke, jossa museon roolia ja toimintatapaa kehitetään tulevaisuuden käyttäjien tarpeisiin.

Ke 15.11. klo 14.30 Keskustelu: Kohti vaikuttavia museoita

Kuva: Hanna Forssell

Ville Matti Rautjoki 1 Photo Anniina Lehtokari

Ville-Matti Rautjoki

Ville-Matti Rautjoki on aloittanut Turun Historian ja tulevaisuuden museon hankepäällikkönä syyskuun alussa. Hänen tehtävänään on vastata toiminnan ja talouden suunnittelusta siten, että uudesta museosta tulee elämyksellinen ja innostava kansallinen ja kansainvälinen kulttuurimatkailukohde sekä turkulaisten oma kohtaamispaikka.

Ke 15.11. klo 14.30 Keskustelu: Kohti vaikuttavia museoita

Kuva: Anniina Lehtokari

Tiia Tiainen editet

Tiia Tiainen

Tiia Tiainen on vetänyt MuseoX -hanketta Postimuseolla vuodesta 2021 lähtien. Hanke on Postimuseon sekä Tampereen historiallisten museoiden Mediamuseo Rupriikin ja Pelimuseon yhteishanke, jossa tähdätään viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän vastuumuseotehtävään vuonna 2024. Kehittämispäällikkönä Tiaista kiinnostaa, kuinka museot voisivat olla entistä parempia osallisuuden mahdollistajia ja yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin tukijoita.

Ke 15.11. klo 14.30 Keskustelu: Kohti vaikuttavia museoita

Kuva: Tomi Aho

Kaarina Gould kuvaaja Paavo Lehtonen

Kaarina Gould

Kaarina Gould (toimitusjohtaja, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö), on luovien alojen kokenut kansainvälinen osaaja, joka on vetänyt erilaisia kulttuurialan organisaatioita, tapahtumia ja projekteja. Keväästä 2021 lähtien Gould on johtanut hanketta, jonka tavoite on perustaa Helsinkiin uusi valtakunnallinen arkkitehtuuri- ja designmuseo.

Ke 15.11. klo 14.30 Keskustelu: kohti vaikuttavia museoita

Kuva: Paavo Lehtonen