Teema2015

Kooste Teemapäiviltä 2015

Teema: Uskalla valita
Ajankohta: 24.-25.9.2015
Paikka: Aleksanterin teatteri, Albertinkatu 32, 00180 Helsinki
Järjestäjä: Museoviraston Kehittämispalvelut
Twitter: #teema15
Facebook: Museoalan Teemapäivät
Instagram: @museoalanteemapaivat

Museotyö on muutoksessa, ja museoilta odotetaan selkeämpää profiloitumista. Museopalveluiden kysyntä on vilkastunut ja moninaistunut. Museot joutuvat arvioimaan asiantuntijoidensa toimintatapoja ja rooleja uudelleen. Myös kokoelmatyötä tehdään uudenlaisten eettisten kysymysten ympärillä. Alalle elintärkeä julkinen rahoitus on kuitenkin vähenemässä.

Vuoden 2015 teema johdatteli seminaariyleisön kohti ajatuksia, ideoita ja keinoja, joiden avulla voimme toimia avoimemmin ja yhteisöllisemmin sekä profiloitua vahvuuksiemme kautta. Teemapäivillä pureuduttiin erityisesti vaihtoehtoihin ja valintoihin sekä niiden vaikutuksiin.

Miten pystymme joustavasti uudistumaan jatkuvassa muutoksessa ja samalla vahvistamaan merkityksiä ihmisten elämässä? Millaiset arvot vaikuttavat valintojen takana? Olemmeko valmiita muuttumaan? Onko meillä varaa olla tekemättä valintoja? Teemapäivien puheenvuoroissa ja keskusteluissa näkökulmina ovat avoimuus, tasa-arvo, osallisuus ja kestävyys.

Antti Karjalainen: Voiko museo olla ketterä?
Sami Kuusela: Käyttäjä määrää - startup-energiaa museohommiin
Michael Edson: Dark Matter
Jenny Nybom: Pakko tehdä valintoja - Miten Lönnströmin taidemuseo edistää kuvataidetta? 
Susanna Luojus ja intendentti Kaj Martin: Takapihalta etupihalle - Uusi Amos Andersonin taidemuseo Lasipalatsissa
Anna-Kaisa Koski ja Sauli Seppälä: Kurssi tasa-arvoiseen vuoropuheluun kaupunkilaisten kanssa - eli kuinka seilata myrskyssä keulavisiiri auki jäävuorten keskellä kohti Uutta kaupunginmuseota
Linkki Anna-Kaisan ja Saulin toteuttamaan kyselyyn:Mistä yhdestä asiasta luopuisit omassa työssäsi?
Tony Butler: All This Is Yours

Avoin GLAM -verkoston Laura Sillanpää kävi Museoalan Teemapäivillä metsästämässä rohkeita museoita. Löytyikö niitä? Tutustu Lauran blogikirjoitukseen

Perjantaina 25.9.2015 käyty paneelikeskustelu lähetettiin verkon välityksellä kaikille kiinnostuneille. Puolentoista tunnin aikana keskusteltiin mm. mitä valintoja museoilla on edessä ja mitä vaikutuksia niillä voi olla? Miten museot vastaavat yhteiskunnallisiin, kulttuurisiin ja taloudellisiin haasteisiin? Miten vahvistaa museoalan vaikuttavuutta yhteiskunnassa?

Paneelia johti Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Antti Huntus. Keskustelijoina toimivat:
Elina Anttila, johtaja, Kansallismuseo
Susanna Pettersson, johtaja, Ateneumin taidemuseo
Leif Schulman, johtaja, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Museoalan Teemapäivät 2015 -paneeli

Katso video