Konservering av byggnader på Fölisön

Museiverkets restaureringsenhet ansvarar för vården av byggnadssamlingen på Fölisöns friluftsmuseum. Genom åtgärder för vård och konservering av museibyggnaderna strävar man efter att trygga samlingens skick och bevara dess värden, såsom regionala byggnadshistoriska drag och objektens ursprungliga material.

En arbetsgrupp för byggnadskonservering, som har byggnadskonserveringscentret på Fölisön som bas, arbetar med Fölisöns museibyggnader året runt. De underhållsåtgärder som utförs på museibyggnaderna bygger på dokumentmaterial ur arkiven och bred kunskap om såväl traditionella byggnadstekniker som principerna för bevarandet av byggnadssamlingen som helhet. Konserveringsåtgärderna är inte alltid synliga, utan görs för att förebygga skador. Nästan alla av friluftsmuseets omkring 90 byggnader är byggda i trä. Man strävar efter att bevara och reparera dem med samma metoder och material som användes när de ursprungligen byggdes. Samtidigt upprätthåller man den traditionella kunskapen om byggande i trä, som även omfattar kunskap om gamla arbetsmetoder och material. Många av dessa kunskaper och färdigheter är till nytta även i modernt byggande.

.. Kuvaaja: Museovirasto
Virket bearbetas på traditionellt sätt med yxa

Förutom traditioner använder man också moderna verktyg och tekniker. I interiörkonserveringen försöker man med skonsamma metoder bevara färg- och tapetlagren inuti byggnaderna. I analyser av färgpigmenten och undersökningar av materialen används laboratorieteknik. I utredningar av en byggnads historia kan man ta hjälp av dendrokronologiska undersökningar, med vilka man mycket exakt kan fastställa åldern på det virke som använts i byggnaden. Man kan också använda laserskanningsteknik för att följa med och mäta skador på byggnader. Restaureringsenheten beställer också tjänster och material från privata aktörer och läroanstalter inom branschen.

.. Kuvaaja: museovirasto
Undersökning av pigmenten i målarfärgen genom mätning av halterna av olika grundämnen.

Byggnadernas skick följs kontinuerligt upp och man bromsar materialets förfall genom underhållsåtgärder, såsom rengöring och tjärning av yttertaken. I vården av museibyggnaderna har förebyggande åtgärder som skyddar mot skador en stor betydelse. I planeringen och genomförandet av byggnadsvården beaktas förutom själva byggnaden även bland annat riskfaktorer i dess näromgivning. Alla åtgärder som utförs på museibyggnaderna dokumenteras och rapporterna om konserveringsprojekten arkiveras. Rapporterna finns tillgängliga under Kulturmiljöns forskningsrapporter i Kulturmiljöns servicefönster.

.. Kuvaaja: Museovirasto
Underhållstjärning av brädtaket på en sädesbod.