Arkeologiska objekt av riksintresse VARK

I Museiverkets treåriga projekt fastställs de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland. Projektet slutförs sommaren 2021.

Projektets mål

Avsikten är att åstadkomma en förteckning som statsrådet kan godkänna för inventering enligt de riksomfattande målen för områdesanvändningen i markanvändnings- och bygglagen.

Objekten ska beaktas som utgångspunkt för planeringen av områdesanvändningen.

Målet är en sammanställning som ger en så bra övergripande bild som möjligt av fornåldern i Finland.

Bedömningen och valen görs utifrån uppgifterna i formlämningsregistret. Undersökningar i terrängen utförs om uppgifterna om objektet har föråldrats eller i övrigt är inexakta.

Samarbetspartner

Projektet genomförs i samarbete med landskapsmuseerna och Forststyrelsen. I styrgruppen medverkar även Kommunförbundet, Helsingfors universitet, Arkeologiska sällskapet i Finland samt undervisnings- och kulturministeriet och miljöministeriet.

Urvalskriterier

VARK-objekten ger en tidsmässigt och regionalt omfattande bild av det arkeologiska kulturarvet i landet per fornlämningstyp. Vid bedömningen av objekt övervägs respektive objekts arkeologiska eller kulturhistoriska betydelse, det vill säga hur bra det manifesterar sin tids fenomen, processer och händelser. I samband med bedömningen utreds även hur bra objektet har bevarats, dess forskningsmässiga värde och om objektet är särskilt typiskt eller sällsynt på regional eller riksomfattande nivå. Därutöver bedöms objektets arkeologiska mångformighet och arten av omgivningen och landskapet kring objektet.

Lagen om fornminnen fredar alla fornlämningar

I Finland skyddas fasta fornlämningar med stöd av lagen om fornminnen (295/1963). Lagen gäller objekt från både förhistorisk och historisk tid. Det har inte fastställts någon åldersgräns för fasta fornlämningar och i fråga om objekt från 1800- och 1900-talet övervägs fredning i regel från fall till fall. Den yngsta enhetliga gruppen av fornlämningar utgör försvarsanläggningarna från första världskriget. Lagen fredar objektet omedelbart när det hittas. Något separat skyddsbeslut behövs inte.

Övriga arkeologiska kulturarvsobjekt

Utöver de fasta fornlämningar som fredas med stöd av lagen om fornminnen räknas som arkeologiskt kulturarv även övriga arkeologiserade objekt, det vill säga tämligen unga övergivna konstruktioner som håller på att läggas i ruiner. Dessa så kallade övriga arkeologiska kulturarvsobjekt är till exempel försvarsanläggningar från andra världskriget och högst 100 år gamla vrak. Lagen om fornminnen gäller inte övriga arkeologiska kulturarvsobjekt, men de kan skyddas med stöd av markanvändnings- och bygglagen. I enskilda fall kan sådana konstruktioner också väljas ut som VARK-objekt.

VARK-objektens särskilda ställning

Bevarandet av arkeologiska objekt av riksintresse tryggas i mån av möjlighet under alla förhållanden. Planeringen av markanvändningen förväntas stödja skyddet av objekten. Vid handläggning av tillstånd för att rubba eller forska i objekten kan kriterierna vara striktare för VARK-objekten än för andra objekt.

Arbetsfördelning mellan kulturmiljömyndigheterna för VARK-objekt

Skyddsmyndigheterna vid Museiverket och landskapsmuseerna tar ställning till skyddsfrågor avseende VARK-objekt alltefter samarbetsavtalsläget mellan Museiverket och landskapsmuseet i regionen. Museiverket är alltid ansvarigt för tillståndsärenden för objekten.

För mer information om projektet, kontakta

Projektledare Teija Tiitinen, tfn 0295 33 6293 teija.tiitinen@museovirasto.fi