2000x1000px neljä ikonia seminaari

Vems kulturarv? Betydelser, erfarenheter och dialog

Vems kulturarv? Betydelser, erfarenheter och dialog
24–25.11.2021
Nationalmuseets auditorium, Helsingfors (eller virtuellt på grund av pandemiläget)

Kulturarvets olika betydelser och dess verkliga och symboliska ägarskap är aktuella frågor som man brottas med överallt i västerländerna, även i Finland. Betonandet av dessa teman har bland annat satt fart på globala rörelser som framhäver jämlikhet, kritisk dialog om kulturell appropriering, strävan gällande repatriering och avkolonisering av kulturarv samt avsikter för identifiering och erkännande av kulturarv hos olika minoriteter. Kulturarvets betydelser har alltid många olika nivåer och från dessa nivåer kan man producera olika, kontrasterande berättelser.

Kulturarvsdefinieringarna handlar om makt. Kulturarvspolitiken, officiella kulturarvsdefinitioner och skyddspraxis kan nödvändigtvis inte nå förståelsen för och erfarenheten om kulturarvet hos olika grupper. Detta väcker frågor så som: Vems kulturarv skyddas egentligen och på vems villkor? Vad är det som i själva verket påverkar bevarandet av kulturarvet: historiska betydelser, ekonomiska villkor eller samfundens behov och önskemål?

I seminariet, som arrangeras i samarbete med Museiverket, Servicen Kultur för alla och HERIDI-projektet (Jyväskylä universitet, Institutionen för musik-, konst- och kulturforskning), begrundar man frågor gällande kulturarvets aktuella betydelsekamper, ägarskap, makt och dialog. I stället för motsättningar sporrar seminariet till en öppen och respektfull dialog. Avsikten är att fördjupa förståelsen för kulturarvets olika betydelser samt erfarenheter, känslor, värden och maktstrukturer som kopplas till dem.


Mer information om seminariet:

Satu Kähkönen, specialsakkunnig, Museiverket: satu.kahkonen@museovirasto.fi

Tuuli Lähdesmäki, biträdande professor, Jyväskylä universitet: tuuli.lahdesmaki@jyu.fi



Seminaarin ohjelma ja puhujien esittelyt