Kulttuuriperintöbarometri
Kulttuuriperintöbarometri on säännöllisin väliajoin toteutettava kansalaiskysely, jossa selvitetään ihmisten näkemyksiä kulttuuriperinnöstä ja kulttuuriympäristöstä. Barometrin teemoja ovat esimerkiksi kulttuuriperinnön yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys, osallisuus ja vastuut, kulttuuriperintöön panostamisen tavat, sekä kulttuuriperinnön ja -ympäristön käsitteet, koettu tärkeys sekä säilyttämisen merkitys. Kulttuuriperintöbarometri toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Tuorein barometri on vuodelta 2021 ja sen toteutti Kantar TNS:n Museoviraston, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön tilauksesta.
Kulttuuriperintöbarometri 2021
Tuoreessa, vuoden 2021 barometrissa vahvistettiin osallisuuden, kulttuurimatkailun ja kestävää kehityksen teemoja. Barometria laajennettiin tänä vuonna kysymyksin tulevaisuuden kulttuuriperinnöstä.
Barometrin teemoja ovat esimerkiksi kulttuuriperinnön yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys, osallisuus ja vastuut, kulttuuriperintöön panostamisen tavat, sekä kulttuuriperinnön ja -ympäristön käsitteet, koettu tärkeys sekä säilyttämisen merkitys.
Kantar TNS toteutti kyselyn elokuussa 2021 Museoviraston, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön tilauksesta. Kyselyyn osallistui yhteensä 2 031 henkilöä. Haastateltu joukko edusti Manner-Suomen yli 18-vuotiasta väestöä.
Museovirasto on vuosien 2021–2022 mukana valmistelemassa Suomelle sen ensimmäistä kulttuuriperintöstrategiaa. Tavoitteena on laatia valtioneuvoston periaatepäätös vuoteen 2030 ulottuvaksi kulttuuriperintöstrategiaksi.
Tutustu barometrin tuloksiin
Infograafit yksittäisinä kuvina
Kantar TNS:n materiaali
Logo
Mediakuvapankki ja materiaalit
Museoviraston tiedote 13.12.: Tutkimus: Yhdeksän kymmenestä pitää kulttuuriperinnön säilyttämistä tärkeänä – Onko Instagram tulevaa kulttuuriperintöä?
Kulttuuriperintöbarometri 2017
Tutustu vuoden 2017 Kulttuuriperintöbarometriin: