EU:n sähköinen järjestelmä kulttuuriesineiden tuontia varten

EU:n tuontiasetuksen (EU) 2019/880 soveltamisalaan kuuluvista kulttuuriesineistä on tehtävä ilmoitus, kun niitä tuodaan Suomeen EU:n ulkopuolisesta maasta. Esinekategoriasta riippuen voidaan vaatia joko tuontilupa tai maahantuojan ilmoitus.

Hakemus ja ilmoitus tehdään EU:n yhteisen tuontijärjestelmän (ICG-järjestelmä) kautta. Tältä sivulta löydät ohjeet järjestelmään rekisteröitymisestä.

Tämä ohje koskee sinua, jos sinulla on osoite Suomessa ja olet maahantuoja Suomessa.

Jos olet tuot esineitä johonkin muuhun EU-maahan kuin Suomeen, sinun on haettava lupaa kulttuuriesineiden maahantuontiin kyseisessä maassa. Silloin täytät kyseisen maan nimen ja osoitetietosi kyseisessä maassa, kun haet lupaa järjestelmään. Tämän jälkeen kyseisen maan toimivaltainen viranomainen hyväksyy lupasi.

Järjestelmään pääsemiseksi tarvitset EU-tunnuksen (EU login), jossa on kaksivaiheinen tunnistus. Ohessa on käsikirja, jossa on ohjeet EU-tunnuksen hankkimisesta ja tuontijärjestelmään pääsystä.

Jos sinulla on jo kaksivaiheista tunnistautumista käyttävät EU-tunnus, voit siirtyä suoraan kohtaan ”Tilin luominen TRACES-järjestelmään kulttuuriesineiden maahantuojana”.

Julkiset organisaatiot, jotka tuovat maahan kulttuuriesineitä tilapäisiä näyttelyitä, tutkimusta tai opetustarkoituksia varten, voidaan vapauttaa tuontiluvan ja maahantuojan ilmoituksen hakemisesta. Vapautuksen voivat saada esimerkiksi museot, yliopistot ja oppilaitokset. Kun kyseessä on väliaikainen maahantuonti näyttelyä tai tutkimusta varten, vapautetut organisaatiot voivat lupahakemusten sijaan täyttää maahantuotavien esineiden yleisen kuvauksen.

Vapautuksen saamiseksi organisaatioiden on ensin saatava Museoviraston vahvistus ja rekisteröinti EU:n tuontijärjestelmään (ICG-järjestelmään).

Ohjeet julkisten organisaatioiden rekisteröitymisestä vapautetuiksi (tulossa).

HUOM! Vapautus koskee vain väliaikaista tuontia. Myös vapautettujen organisaatioiden on haettava tuontilupaa tai rekisteröitävä maahantuojailmoitukset kulttuuriesineiden pysyvää tuontia varten kolmansista maista.

Käsikirjoissa on tietoa siitä, miten tuontilupaa haetaan ja miten maahantuojailmoituksia tehdään, miten hakuprosessi toimii ja miten järjestelmän eri ominaisuudet voivat helpottaa eri prosesseja.