Sturenkatu 2a:n asiakaspalvelu.

Asiakaspalvelu

Museoviraston kuvakokoelmat, kirjasto ja arkisto palvelevat kaikkia kulttuuriperinnöstä kiinnostuneita.

Kirjastossa voi asioida omatoimisesti ti–pe klo 9–16. Kirjaston asiakaspalvelu on avoinna ti–to klo 10–16. Maanantaisin ja heinäkuussa kirjasto on suljettu. Kaikkea lainattavaa aineistoa voi varata etukäteen Helka-tietokannan kautta, mutta avokokoelmia voi käyttää myös ilman ennakkovarausta.

Arkiston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella to–pe klo 10–16, suljettu ma–ke ja heinäkuussa.

Museoviraston kuvakokoelmat, arkeologiset kokoelmat ja arkisto muuttavat Kokoelma- ja konservointikeskukseen Vantaalle. Kuvakokoelmien ja arkeologisten kokoelmien alkuperäisaineistoja ei lainata vuosina 2024 ja 2025. Helsingin Sturenkadun toimipisteen tutkijasali ja -huoneet sulkeutuivat 30.6.2023. Arkiston tutkijahuone on avoinna ajanvarauksella. Arkeologisten kokoelmien ja kuvakokoelmien tutkijapalvelu päättyi 30.6.2023. Kokoelmia koskeva tietopalvelu jatkuu muuton mahdollistamissa rajoissa.

Museoviraston arkiston ja kirjaston asiakaspalvelu jatkuu toistaiseksi ennallaan Museoviraston Sturenkadun toimipisteessä.

Journalistisen kuva-arkiston JOKAn ja Suomen merimuseon kuvakokoelman asiakaspalvelu jatkuu normaalisti Kokoelma- ja konservointikeskuksessa.

Asiakkaiden käytössä ovat myös kuvakokoelmien yli 240 000 digitaalista kuvaa ja arkeologisten kokoelmien 27 000 digitaalista esinekuvaa Museoviraston Finna-palvelussa.

Museoviraston kuvakokoelmien, arkeologisten kokoelmien ja arkiston asiakaspalvelun on tarkoitus avautua alkuvuodesta 2026 uusissa asiakaspalvelutiloissa Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskuksessa.

TURVALLISET TILAT

Museoviraston tavoitteena on tarjota sekä normaalioloissa että poikkeavissa tilanteissa turvalliset tilat asiakkaille ja henkilökunnalle. Tiloja siivotaan tehostetusti, kiinnitämme erityistä huomiota asiakaspäätteiden ja kosketuspintojen siivoukseen. Kävijöille tarjotaan mahdollisuus käsien desinfiointiin sisääntulon yhteydessä.

TURVALLISET VÄLIT

Pidämme asiakaspalvelutiloissa huolta siitä, että kävijöillä on mahdollisuus pitää riittävät turvavälit niin toisiinsa kuin henkilökuntaamme. Pidämme turvaväliä asiakkaisiin 2 m. Henkilökohtainen opastus aineistojen käyttöön tehdään turvaetäisyys huomioiden. Huomioithan turvavälin pitämisen myös liikkuessasi muualla kiinteistössä.

KÄSI- JA YSKIMISHYGIENIA

Asiakaspalvelijamme noudattavat käsi- ja yskimishygieniaohjeita. Noudatathan sinäkin!

TULETHAN TERVEENÄ

Mikäli tunnet itsesi sairaaksi, jääthän kotiin, kunnes olet täysin terve.

Kuvakokoelmien, kirjaston ja arkiston yhteystiedot

Aineistot tilataan nähtäväksi etukäteen aineistotilauslomakkeella, jonka voi täyttää verkossa. Toimitusaika on kaksi viikkoa, joten käyntiajan voi varata aikaisintaan kymmenentenä työpäivänä tilauspäivämäärästä.

Saadessaan tilatut aineistot käyttöönsä asiakkaat sitoutuvat noudattamaan Arkisto- ja tietopalvelujen käyttösääntöjä ja aineistokohtaisia ohjeita.

Valtaosa aineistoista on vapaasti tutkittavissa. Aineistojen vapaata käyttöä voivat rajoittaa esimerkiksi aineiston kunto, järjestämättömyys tai salassapito. Jotkut aineistot ovat edellä mainituista syistä käyttörajoitettuja, tällaisen aineistokokonaisuuden muodostavat esimerkiksi kansatieteen aineistot, joiden tutkimista varten tulee täyttää käyttölupahakemus.

Suomen kansallismuseon ja Kulttuurien museon historiallisiin ja kansatieteellisiin esinekokoelmiin sekä Rahakammion kokoelmiin liittyvä palvelu on Kansallismuseossa.

Suomen merimuseon esine- ja arkistokokoelmien kokoelmapalvelu on Kotkassa Merikeskus Vellamossa. Museoviraston Kuvakokoelmat vastaa Suomen merimuseon kuvakokoelmasta.

Suomen kansallismuseon kokoelmatietoja on digitoitu ja avattu Finnaan.

Alkuperäisiin kokoelmaluetteloihin ja muihin aineistoihin tutustuminen on sovittava etukäteen. Jos haluaa tutkimuksen tai muun perustellun syyn vuoksi nähtäväksi esineistöä, täytetään kyseisestä kokoelmasta vastaavan henkilökunnan avustuksella esineistön käyttölupahakemus.