Sturenkatu 2a:n asiakaspalvelu.

Asiakaspalvelu

Museoviraston kuvakokoelmat, kirjasto ja arkisto palvelevat kaikkia kulttuuriperinnöstä kiinnostuneita. Aineistoja voi tilata nähtäväksi yhteiseen tutkijasaliin. Kirjasto on omatoimikirjasto, jonka avokokoelmat ovat asiakkaan käytettävissä ilman ennakkotilausta. Kirjaston henkilökunnalta voi tarvittaessa varata myös palveluajan.

Museoviraston kuvakokoelmien, kirjaston, arkiston ja arkeologisten kokoelmien tutkijasali ja tutkijahuoneet sekä kirjaston asiakastilat avataan hallitusti 2.6.2020 alkaen.

Asiakaspalvelu on avoinna ti–to 10–16, suljettu ma, pe ja heinäkuussa. Omatoimikirjasto on avoinna ti–pe klo 9–16, suljettu ma ja heinäkuussa.

On tärkeä muistaa, että koronaviruspandemia ei ole vielä ohi. Jokainen meistä on edelleen vastuussa siitä, että noudattaa omassa toiminnassaan annettuja ohjeita ja turvaa näin myös muiden ympärillä olevien terveyden. Siirräthän vierailusi toiseen ajankohtaan, jos huomaat flunssan oireita.

Muista turvaväli

- Turvavälien ylläpitämiseksi tutkijapaikkoja on käytössä rajattu määrä.

- Kirjastossa asioidessasi voit välttää kasvokkain asiointia lainaamalla ja palauttamalla kirjoja automaatilla tai palauttamalla kirjoja palautusluukun kautta.

- Pidämme turvaväliä asiakkaisiin 1–2 m. Henkilökohtainen opastus aineistojen käyttöön tehdään turvaetäisyys huomioiden.

- Huomioithan turvavälin pitämisen liikkuessasi myös muualla kiinteistössä.

Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta

- Muista pestä kätesi tai käytä käsihuuhdetta, jota on tarjolla aulatiloissa.

- Yski hihaan tai nenäliinaan – älä tartuta muita.

- Olemme tehostaneet asiakaspäätteiden ja kosketuspintojen siivousta.

Kuvakokoelmien, kirjaston ja arkiston yhteystiedot

Aineistot tilataan nähtäväksi etukäteen aineistotilauslomakkeella, jonka voit täyttää verkossa tai asiakaspalvelussa. Toimitusaika on kaksi viikkoa, joten käyntiajan voi varata aikaisintaan kymmenentenä työpäivänä tilauspäivämäärästä. Jos aineistohaku kattaa erilaisia aineistoja, esimerkiksi kuvia ja arkistoaineistoja, sen voi lähettää yhdellä lomakkeella. Saadessaan tilatut aineistot käyttöönsä asiakkaat sitoutuvat noudattamaan Arkisto- ja tietopalvelujen käyttösääntöjä ja aineistokohtaisia ohjeita.

Valtaosa aineistoista on vapaasti tutkittavissa. Aineistojen vapaata käyttöä voivat rajoittaa esimerkiksi aineiston kunto, järjestämättömyys tai salassapito. Jotkut aineistot ovat edellä mainituista syistä käyttörajoitettuja, tällaisen aineistokokonaisuuden muodostavat esimerkiksi kansatieteen aineistot, joiden tutkimista varten tulee täyttää käyttölupahakemus.

Suomen kansallismuseon kokoelmien tietopalvelut

Suomen kansallismuseon ja Kulttuurien museon historiallisiin ja kansatieteellisiin esinekokoelmiin sekä Rahakammion kokoelmiin liittyvä palvelu on Kansallismuseossa. Suomen merimuseon esine- ja arkistokokoelmien kokoelmapalvelu on Kotkassa Merikeskus Vellamossa. Museoviraston Kuvakokoelmat vastaa Suomen merimuseon kuvakokoelmasta. Suomen kansallismuseon kokoelmatietoja on digitotu ja avattu Finnaan. Alkuperäisiin kokoelmaluetteloihin ja muihin aineistoihin tutustuminen on sovittava etukäteen. Jos haluaa tutkimuksen tai muun perustellun syyn vuoksi nähtäväksi esineistöä, täytetään kyseisestä kokoelmasta vastaavan henkilökunnan avustuksella esineistön käyttölupahakemus.