Helsingin olympiastadionin vihkiäisjuhlan voimistelunäytös 12.6.1938 (kuva rajattu), Uusi Suomi – Iltalehti / JOKA / Museovirasto

Uusi Suomi – Iltalehti

Uusi Suomi ilmestyi 1919−1991. Se oli aikansa keskeisimpiä suomalaisia päivälehtiä toimien kokoomuksen pää-äänenkannattajana vuoteen 1976, jonka jälkeen se profiloitui riippumattomaksi porvarilliseksi lehdeksi. Uusi Suomi lopetettiin kannattamattomana vuonna 1991, jonka jälkeen ilmestymistä jatkoi sen iltapäiväpainos Iltalehti.

Uuden Suomen valokuvakokoelma sisältää 1900-luvun päivänpolitiikan uutisaiheita, tapahtumia ja henkilöitä varsinkin pääkaupunkiseudulta. Runsaasti kuvastoa on myös valtionhallinnosta, elinkeinoelämästä ja Helsingin kunnallispolitiikasta. Kokoelma tallentaa myös kulttuurielämää, varsinkin teatteria, elokuvaa ja taideteollisuutta. Runsaasti aineistoa on myös urheilusta. Iltalehden kokoelmassa on viihdettä, uutisia ja urheilua 1990-luvulta.

Uudessa Suomessa / Iltalehdessä työskenteli 1900-luvun eri vuosikymmeninä monia merkittäviä lehtikuvaajia: mm. Martti Brandt, Martti Halme, Arto Jousi, Kauko Kivi, Heikki Kotilainen, Eero Liesimaa, Ilpo Lukus, Markku Ojala, Urpo Rouhiainen, Matti Saves, Seppo Saves, Jari Tertti, Jukka Uotila, Erkki Viitasalo, Mauri Vuorinen.

Mauri Vuorinen kertoo kollegoistaan 1950- ja 1960-luvuilla, siitä kuinka otti ensimmäisenä uutiskuvan auton ikkunalasin läpi ja siitä, millainen hänen mielestään on hyvä lehtikuva.

Vuorinen oli lehtikuvaajana sanomalehti Uudessa Suomessa 1957 – 1990 ja Uuden Suomen konkurssin jälkeen Iltalehdessä vuoteen 1993. Hän keinuu riipputuolissa kesäpaikassaan Tampereella ja muistelee lehtikuvaajavuosiaan. Videolla hän myös paljastaa, kuinka työpäivä saatiin pidemmäksi linnanjuhlia varten.

Kollegiaalista touhua

Katso video

Uutiskuva jota ei ole

Katso video

Kuinka päivä pitenee

Katso video

Uutiskuva lasin läpi

Katso video

Lue artikkelit: