Jäärata-ajot Ala-Pajujärven jäällä Heinolassa 22.3.1964 (kuva rajattu), Itä-Häme / JOKA / Museovirasto. Objektinumero: JOKAIH2N04:2

Itä-Häme

Sanomalehti Itä-Hämettä on luettu Heinolan seudulla jo 90 vuotta. Ensimmäinen numero julkaistiin 8.12.1927. Aluksi lehti ilmestyi kerran viikossa, mutta ilmestymiskertoja on vuosikymmenten saatossa lisätty. Nykyisin Itä-Hämeellä on 20 000 lukijaa Heinolassa, Hartolassa, Sysmässä, Joutsassa ja Pertunmaalla.

Itä-Hämeen negatiivikokoelmassa on lehtikuvia 1950-luvulta aina 2000-luvun alkuun asti. 1960-luvun alusta on säilynyt myös muutamia valokuva-albumeja, joihin on liimattu lehdessä julkaistuja kuvia ja lehtileikkeitä. Lehden vakituisena valokuvaajana vuosina 1963−1998 toimi Anja Halla, joka oli Suomen ensimmäisiä naislehtikuvaajia. Joskus juttujen kirjoittajat ovat myös ottaneet valokuvat kuten Aarre Aunola. Useimmiten kuvien kuvaajaa ei tiedetä.

Lehden vanhoihin valokuviin on tallentunut paljon paikallishistoriaa ja ihmisten arkielämää. Kuvista löytyy niin Hartolan Suksi kuin Heinolan kairakin, bussinkuljettajien lakko, Joutsan seudun maa- ja metsätalousnäyttely, Heinolan Iskun painikilpailut, pirunkirkko Paistjärvellä ja Kukonnotkon lasten kesäleiri.

Lisää kuvia: museovirasto.finna.fi/joka

Lue artikkelit:

Uutisarkisto: