Rariteettikokoelmat

Sivun sisällysluettelo
C. L. Reinhold, Architectura forensis I-II, Münster & Osnabrück, 1784- (kuva rajattu) . Kuvaaja: Soile Tirilä. Objektinumero: V4:107

Rariteettikokoelmat

Museoviraston kirjastossa on kaksi erikoiskokoelmaa.

Kirjaston vanhan kirjallisuuden kokoelma käsittää noin neljä tuhatta ennen vuotta 1850 painettua teosta. Erityisen runsaasti kokoelmassa on 1600-1700-lukujen historiankirjoitusta, paikalliskuvauksia, matkakertomuksia sekä talous- ja henkilökirjallisuutta, mutta myös vanhinta fennica-kirjallisuutta, almanakkoja ja akateemisia painatteita on monipuolisesti.

Vanhan kirjallisuuden kokoelma on lukusalikäytössä. Osa kirjoista on sijoitettu Suomen kansallismuseon ja muiden museoiden näyttelyihin.

Ennen vuotta 1850 julkaistu kirjallisuus on luetteloitu Museoviraston vanhan kirjallisuuden kokoelmaluetteloon: Libri rari et cari : Museoviraston vanhan kirjallisuuden kokoelmaluettelo = Katalog över Museiverkets samling av gammal litteratur = Catalogue of the collection of antiquarian literature of the National Board of Antiquities / Johanna Lilja (1996)

Kirjasta on vuonna 2010 julkaistu verkkoversio, jonka teksti vastaa painettua ilman kuvia. Vanhan kirjallisuuden kokoelman kartunta luetteloidaan HELKA-tietokantaan. Sijaintitietona on B R LRC ja julkaisujen aiheluokitus on sama kuin Libri rari et cari -kirjassa.

Libri rari et cari -kokoelmaluettelo

Kirjastossa säilytetään erillisenä kokoelmana Rakennushallituksen historiallista kirjastoa, joka sisältää arkkitehtuurikirjallisuutta 1700-1800-luvuilta. Kirjasto kuului aluksi vuonna 1810 perustetulle Intendentinkonttorille ja myöhemmin sen seuraajalle Yleisten rakennusten ylihallitukselle. Museovirastolle se luovutettiin 1985. 

Rakennushallituksen historiallisen kirjaston historia ja luettelo on julkaistu teoksessa: Arkkitehtuurikirjoja Euroopan laidalla : arkkitehtien ammattikirjallisuus Suomen rakennushallinnon piirissä erityisesti Intendentinkonttorin aikakaudella (1810 - 1865) : Kokoelmahistoriaa ja aineistoluetteloita /  Jarkko Sinisalo (2006).

Rakennushallituksen historiallisen kirjaston luettelo on selattavissa kirjaston asiakaspalvelussa.

Rakennushallituksen historiallisen kirjaston luokitus

Vuoden 1850 jälkeen ja ennen vuotta 1900 julkaistu kirjallisuus on kuvailtu Helka-tietokantaan. Kokoelmatunnus on R.