Lukijat

Tjänster

Lån, återlämning, reserveringar och andra tjänster på Museiverkets bibliotek.

Museiverkets bibliotek är ett självbetjäningsbibliotek. Kunder kan använda självbetjäningsbiblioteket självständigt från tisdag till fredag kl. 9–16. Kundtjänstpersonal finns på plats från tisdag till torsdag kl. 10–16. Kom till biblioteket under kundtjänstens öppettider om du behöver ett Helka-bibliotekskort, inloggningsuppgifter för e-böcker eller hjälp med att använda självbetjäningsbiblioteket. Läsesalslån förmedlas till kunderna endast under kundtjänstens öppettider. En del material är magasinerat. Material som beställts i förväg via Helka kan hämtas under självbetjäningstiderna. Du kan även boka en tid för personliga informationstjänster.

Biblioteket har en automat för utlåning och återlämning. Lånetiden är 28 dygn för böcker och 14 dygn för tidningar. En returneringslucka finns på utsidan av byggnaden nedanför huvudtrappan.

Utlånade böcker, och böcker i magasinet, kan reserveras. Logga in till Helka-databasen för att se tillgängliga beställningsalternativ. Du får ett meddelande per e-post då den bok du reserverat kan avhämtas. Du kan låna en reserverad bok endast med samma kort du reserverat den med. För att använda utlåningsautomaterna behöver du utöver ditt bibliotekskort också en PIN-kod.

Biblioteket har ett urval av e-böcker som anknyter till museisektorn. För att låna dessa krävs att man är kund hos museiverkets bibliotek, har ett giltigt Helka-kort och gör en första inloggning i lånesystemet för e-böcker på Museiverkets bibliotek. När man har skapat inloggningsuppgifter kan man logga in i tjänsten var som helst. Lånetiden för böckerna är två veckor.

Biblioteksmaterial kan beställas från lokala bibliotek utanför huvudstadsregionen som fjärrlån. Fjärrlån fungerar alltså endast mellan bibliotek och är vanligen avgiftsbelagda. Biblioteket beställer fjärrlån endast till Museiverkets personal.

Fotokopiering och skanning är avgiftsbelagda. Vid kundtjänstdisken finns en kopieringsmaskin med vilken man under kundtjänstens öppettider kan kopiera eller skanna till ett USB-minne som köps separat. Det är tillåtet att ta digitala bilder av publikationer för eget bruk. Vid användningen av bilderna måste man följa upphovsrättslagen.

Bibliotekets lokaler finns i en fastighet på Sturegatan 2 A i Helsingfors som renoverats för Museiverkets behov och är granne med kulturhuset som ritats av Alvar Aalto. Den gamla byggnaden för institutet för utbildning av lärare i huslig ekonomi vid Sturegatan 2 A stod färdig år 1956. Den har planerats av arkitekterna Elma och Erik Lindroos. Byggnaden skyddas med stöd av förordningen om skydd för staten tillhöriga byggnader.

I bibliotekets öppna samlingar finns tysta läsplatser. Det finns möjlighet att ta med egen dator till kundplatserna. I kundtjänstvåningen finns ett trådlöst MV-GUEST-nätverk och inloggningsuppgifter fås i den nedre lobbyn i samband med ankomstanmälan.

Guidade rundturer på biblioteket ordnas för grupper. Boka tid för en guidad rundtur: kirjasto@museovirasto.fi.

Användarreglerna tyvärr endast på finska

Museoviraston kirjaston käyttösäännöt

Prislistan tyvärr endast på finska

Prislista: Bibliotekstjänster