Rekordlaxen i Muhos 1928 (beskuren bild). Bild: Martti Kesäniemi / Kalevas samling / Journalistiska bildarkivet JOKA. Objektinumero: JOKAKAL3B:23481
Rekordlaxen i Muhos 1928 (beskuren bild). Bild: Martti Kesäniemi / Kalevas samling / Journalistiska bildarkivet JOKA (JOKAKAL3B:23481)

Fiskehistoria i Kaleva

Baddare från Ule älv på byafotografens bild år 1928.

Rekordlaxen i Muhos vägde 32,6 kilo! Den fick Homa Kotkansalo på sin not på en fångstplats vid Siliänranta nära Päivärinne år 1928, berättar tidningen Kaleva över 50 år senare, den 22 december 1981. Bröderna Kotkansalo Iivo (till vänster) och Boris bär på kanske den största laxen som någonsin fångats i Ule älv. Iivo, som är kortare än laxen, har klivit upp på en trälåda.

Homa Kotkansalo (tid. Foma Sergejev) föddes i Kokkosalmi i Kestenga i Vitahavskarelen år 1881. Redan när han bodde på sin fars hemgård fiskade han med moderna fiskeredskap. Kotkansalo tjänstgjorde som kommendörkapten för andra bataljonen i Vitahavskarelens regemente i Karelens befrielsearmé under folkresningen i Östkarelen åren 1921–22 och var tvungen att flytta med sin familj från Vitahavskarelen till Finland år 1922. Kotkansalo bosatte sig invid Ule älv i byn Laitasaari i Muhos. På vintrarna handlade han, men på somrarna förtjänade han sitt levebröd genom att fiska vid en laxfångstplats i Ule älv som han arrenderade. År 1943 flyttade han till Petsamo, där han bedrev havsfiske.

Fotografiet av fiskfångsten får tankarna att obönhörligen gå till Hugo Simbergs målning Den sårade ängeln från år 1903. Lika allvarsamma är pojkarna som bär den döda fisken på en stång som pojkarna som bär den vingbrutna ängeln på en bår. Fiskstjärten nuddar vid marken på samma sätt som ängelns vita skrud. I bakgrunden syns en buske. Arrangemanget är detsamma: den större pojken till höger och den mindre till vänster. Den äldre pojken ser mig rakt i ögonen.

Fotografiet togs av jordbrukaren Martti Kesäniemi, f. 1910, som liksom familjen Kotkansalo också bodde i byn Laitasaari. Kesäniemi ägde byns enda kamera, som han fotograferade med på bröllop och begravningar. Rekordlaxen i Muhos fastnade på kamerans glasnegativ på 9 x 12 centimeter. I Kalevas pressbildssamling finns ett repronegativ av fotografiet bevarat och en råkopia av det.

Kalevas redaktör Veikko Lukka berättar att Kesäniemi själv framkallade sina fotografier, ibland i kammaren med täckta fönster och ibland i en mörk potatiskällare. En gång framkallade han skolfotografierna för Melalahti skola i Paltamo i skolans bastu.

Simberg målade tavlan av pojkarna som bär ängeln år 1903. Den ställdes ut för första gången vid Ateneums höstutställning samma år. År 1904 vann Simberg priset Waltion palkinnon kuwio maalauksessa för sin tavla Den sårade ängeln. Samma år fick han i uppdrag att måla utsmyckningar i Johanneskyrkan i Tammerfors och målade Den sårade ängeln på gavelväggen på den övre läktaren. Kanske Kesäniemi hade suttit på en bänk i Johanneskyrkan och beundrat Den sårade ängeln under en söndagspredikan.

Ule älv var en av de bästa laxälvarna i Europa. ”Laxarna hoppade på ytan som om någon med jämna mellanrum kastat stenar i vattnet så det plumsade”, minns Kesäniemi. Både inhemska och utländska turister kom för att fiska lax. Laxfisket upphörde dock när åtta kraftverk byggdes i Ule älv på 1940- och 1950-talen. Endast fiskehistorierna finns kvar, skriver redaktör Lukka.

Text: Raija Linna

Kamera 1/2022

Rekordlaxen i Muhos 1928. Bild: Martti Kesäniemi / Kalevas samling / Journalistiska bildarkivet JOKA

Rekordlaxen i Muhos 1928. Bild: Martti Kesäniemi / Kalevas samling / Journalistiska bildarkivet JOKA (JOKAKAL3B:23481)

Den sårade ängeln, 1903. Målning: Hugo Simberg / Ahlströms samling / Finlands Nationalgalleri

Den sårade ängeln, 1903. Målning: Hugo Simberg / Ahlströms samling / Finlands Nationalgalleri