Isbanetävlingar på sjön Ala-Pajujärvi i Heinola den 22 mars 1964 (beskuren bild), Itä-Häme / JOKA / Museiverket. Objektinumero: JOKAIH2N04:2

Itä-Häme

Tidningen Itä-Häme har redan lästs i Heinolatrakten i 90 år. Det första numret kom ut den 8 december 1927. Till en början utkom tidningen en gång i veckan, men under årtiondenas lopp har utgivningen utökats. I dag har Itä-Häme 20 000 läsare i Heinola, Gustav Adolfs, Sysmä, Joutsa och Pertunmaa.

Tidningens negativsamling omfattar pressbilder från 1950-talet ända till tidigt 2000-tal. Från tidigt 1960-tal har även några fotografialbum med bilder och tidningsklipp ur tidningen bevarats. Under åren 1963−1998 var Anja Halla fast anställd fotograf på tidningen och en av de första kvinnliga tidningsfotograferna i Finland. Ibland har skribenten också tagit bilderna, såsom Aarre Aunola gjorde. Oftast är fotografen okänd.

De gamla pressbilderna har bevarat mycket lokalhistoria och ögonblick ur människors vardag. Såväl skidfabriken Hartolan Suksi som borrfabriken Heinolan Kaira finns förevigade på bilderna, likaså en strejk bland busschaufförer, Joutsaregionens jord- och skogsbruksutställning, idrottsföreningen Heinolan Iskus brottningstävlingar, klippformationen pirunkirkko (”djävulskyrkan”) i Paistjärvi och ett sommarläger för barn på Kukonnotko lägergård.

Mera bilder: museovirasto.finna.fi/joka

Läs artiklarna: