Kommers i Hagnäs saluhall år 1988 (beskuren bild). Bild: Timo Kirves / Journalistiska bildarkivet JOKA
Kommers i Hagnäs saluhall år 1988 (beskuren bild). Bild: Timo Kirves / Journalistiska bildarkivet JOKA

Människan i fokus

”Jag är bara så intresserad av människor och dem fotograferar jag i mina gatubilder.”

Gatufotografi har ansetts vara dokumentärt och estetiserande, och är en rätt utmanande form av fotografi. Även pressfotografen Timo Kirves var av den åsikten. Det är en svår uppgift att upptäcka objektet, trycka på avtryckaren och föreviga stunden, eftersom situationer på gatorna är över på ett ögonblick. Kirves hade dock nytta av sin långa karriär som pressfotograf, där kärnan var fotografens instinkt och snabbhet.

Timo Kirves (1939–2021) blev en känd pressfotograf för både sina nyhetsbilder och sina reportage. Kirves arbetade som fotograf i sex årtionden, bland annat för tidningarna Anna, Suomen Kuvalehti och Helsingin Sanomat. Utöver pressfotografering testade Kirves även på en karriär som reklamfotograf, arbetade som modefotograf för klädföretag och hade gatufotografering som hobby.

Kirves samling donerades våren 2022 till Pressfotografiska arkivet JOKA. I samlingen finns fotografier på allt från en modevisning av förbundet Vaateteollisuuden keskusliitto Vateva till den egyptiska presidenten Anwar Sadats begravning. En stor del av negativen är från 1980-talet, under början av vilket Kirves fotograferade i huvudsak för tidningarna Suomen Kuvalehti och Kotiliesi. Från och med 1984 arbetade Kirves som frilansande pressfotograf.

Kirves fotografier är svartvita från 1960- till 1980-talet, eftersom färgfilm inte lämpade sig för den snabba arbetstakten, berättade han för Yle år 2020. Detta syns även i samlingen, där fotografierna i färg är tagna på 1990-talet. Gatufotografier finns bland pressbilderna, bara man vet hur man letar efter dem.

Fotografernas intresse för gatufotografi väcktes redan på 1800-talet, när kamerorna blev mindre och det blev enklare att bära dem. Gatufotograferna har velat fånga vardagen, människorna och händelserna så som de är – inte förskönade, arrangerade eller planerade. Från tiden för de första gatufotografierna i slutet av 1800-talet har tekniken inom fotobranschen utvecklats mycket, men temana inom gatufotografin har förblivit desamma. Efter andra världskriget blev gatufotografering vanligare, när det blev bättre tillgång på kameror. I dag kan vem som helst vara gatufotograf, eftersom vi alltid bär med oss telefonen och dess kamera. Gatufotografering är också populärare än någonsin.

Kirves fotograferade på gatorna både i Finland och utomlands. Fotografiet från Hagnäs saluhall är taget utan att personen som fotograferas märker det. Däremot har pojken på en gata i Paris upptäckt fotografen. Båda sätten är en del av gatufotograferingen. Gatufotografernas stil varierar: en del fotografer fokuserar kanske på omgivningen, andra på människorna. År 2020 konstaterade Timo Kirves: ”Jag är bara så intresserad av människor och dem fotograferar jag i mina gatu- och dokumentärbilder.”

Fler fotografier av Timo Kirves på https://museovirasto.finna.fi/joka

Teksti: Anni Holmberg

Kamera 9/2022

Kommers i Hagnäs saluhall år 1988. Bild: Timo Kirves / Journalistiska bildarkivet JOKA

Kommers i Hagnäs saluhall år 1988. Bild: Timo Kirves / Journalistiska bildarkivet JOKA

En pojke i Paris säljer blommor år 1988. Bild: Timo Kirves / Journalistiska bildarkivet JOKA

En pojke i Paris säljer blommor år 1988. Bild: Timo Kirves / Journalistiska bildarkivet JOKA