Forskarrum för Museiverkets kunder på Sturegatan i Helsingfors (beskuren bild), Soile Tirilä / Museiverket

Kundtjänst

Bildsamlingarnas kundbetjäningen har öppet ti–to 10–16, stängt må, fr och under juli månad. Säkerhetsåtgärderna till följd av coronavirussituationen kan påverka tjänsten.

Säkerhetsavstånden iakttas och handhygienen sköts noga i Museiverkets lokaler. Vi iakttar de givna begränsningarna gällande kundantalen och rekommenderar användning av munskydd. Museiverket följer anvisningar som givits av statsrådet, regionförvaltningsverken och kommunerna.

Välkommen!

SÄKRA LOKALER

Museiverkets mål är att i både normalförhållanden och exceptionella situationer bjuda kunder och personal på säkra lokaler. Lokalerna städas effektiverat och vi fäster speciell uppmärksamhet på städningen av kundterminaler och kontaktytor. I samband med entrén erbjuds besökarna möjligheten till handdesinficering.

SÄKRA AVSTÅND

I museilokalerna ser vi till att besökarna kan hålla tillräckliga säkerhetsavstånd under museibesöket – såväl till varandra som till vår personal. Vi håller 2 meters säkerhetsavstånd till kunderna. Den personliga guidningen till användning av material utförs genom att beakta säkerhetsavståndet. Observera säkerhetsavståndet även då du överlag rör dig i fastigheten.

MUNSKYDD

Vi rekommenderar att du använder munskydd då du besöker Museiverkets lokaler för kundtjänst. Rekommendationen gäller för alla över 12 år. Ta med dig ett eget munskydd!

HAND- OCH HOSTHYGIEN

Våra anställda i kundtjänsten följer anvisningar för hand- och hosthygien. Följ du också!

BESÖK OSS FRISK

Om du känner dig sjuk, stanna hemma tills du är helt frisk.

kuvakokoelmat@museovirasto.fi
tfn. 0295 33 6100
Kundtjänsten är öppen tis-tor kl. 10-16
Stängd måndagar och fredagar samt i juli
Besöksadress: Sturegatan 2a, Helsingfors

joka@museovirasto.fi
tfn. 0295 33 6127
Kundtjänsten är öppen tis-tor kl. 10-15
Stängd måndagar och fredagar samt i juli
Besöksadress:
Centret för samlingar och konservering
Ljungmarksvägen 4, 01380 Vanda

Museiverket har publicerat över 200 000 samlingsbilder som bildfiler av tryckkvalitet till fri användning i den gemensamma Finna-webbtjänsten för museer, arkiv och bibliotek. Museiverket har öppnat en egen Finna-vy museovirasto.finna.fi, där man kostnadsfritt kan ladda ner bilder.

Bilderna i Journalistiska bildarkivet JOKA finns i museovirasto.finna.fi/joka-tjänsten.

Största delen av de högupplösta bilderna av tryckkvalitet har publicerats med Creative Commons CC BY 4.0 -licens. Bilder markerade med licensen kan laddas ner och användas fritt utan avgift, om man nämner fotografens eller upphovsmannens namn och samlingens ägare. I en liten del av bilderna begränsar licensen användningen av bilderna på ett stramare sätt. Till användning i marknadsföring och reklam ska man be om tillstånd av personerna på bilderna som är vid liv. Följ den bildspecifika licensen, användningsinstruktioner och god sed, när du använder bilderna.

Än så länge har endast en liten del av de 18 miljoner bilderna i Museiverkets Bildsamlingar digitaliserats och gjorts tillgängliga på webben. Nya bilder läggs ständigt till i tjänsten. Om du inte hittar den bild du söker, kan du kontakta vår kundtjänst. För bilder som beställs från kundtjänsten debiterar vi avgifter enligt prislistan.

Du kan även bekanta dig med Bildsamlingens bilder i Museiverkets kundtjänstlokaler, om du ber om att få dem för påseende två veckor i förväg. Begäran görs via webben med blanketten för materialbeställning. Med samma blankett kan du även be om att få arkivmaterial till kundtjänstlokalerna. Vi kontaktar dig om leveranstiden är längre eller om materialet inte kan levereras.

Den ursprungliga bildens skick, upphovsrättigheter och frågor kring identitetsskydd kan begränsa bildernas tillgänglighet och användning. Om det inte finns några begränsningar, kan du beställa en digital kopia av bilden samt rättigheter till att publicera den.

Bildsamlingarna ger även råd kring förvaring av bilder.

Blanketten för materialbeställning och användningstillstånd är tillfälligt ur bruk. Vänligen kontakta kuvakokoelmat@museovirasto.fi. Använd titeln ”MATERIALBESTÄLLNING” i e-postmeddelandet.

Blanketten för materialbeställning

Ansökan om användningstillstånd

Bildtjänsternas prislista

Användarregler (pdf)


Finna
Flickr
Facebook