Forskarrum för Museiverkets kunder på Sturegatan i Helsingfors (beskuren bild), Soile Tirilä / Museiverket

Kundtjänst

Museiverkets bildsamlingar flyttar till Samlings- och konserveringscentret i Vanda. Servicen till forskare gällande bildsamlingar upphörde den 30 juni 2023.

Informationstjänsten för samlingarna fortsätter i den mån det är möjligt under flyttningen.

Kundtjänsten för det Journalistiska bildarkivet JOKA och Finlands sjöhistoriska museums bildsamling fortsätter som vanligt vid Samlings- och konserveringscentret.

Museiverkets kundtjänst för bildsamlingar ska i början av 2026 öppnas i nya kundserviceutrymmen vid Museiverkets Samlings- och konserveringscenter.

kuvakokoelmat@museovirasto.fi
tfn. 0295 33 6100
Kundtjänstenen: kundtjänst öppnas i Museiverkets samlings- och konserveringscenter 2026.
Ta kontakt på vardagar, vi håller stängt i juli.

joka@museovirasto.fi
tfn. 0295 33 6127
Kundtjänsten är öppen tis-tor kl. 10-15
Stängd måndagar och fredagar samt i juli
Besöksadress:
Centret för samlingar och konservering
Ljungmarksvägen 4, 01380 Vanda

Museiverket har publicerat över 240 000 samlingsbilder som bildfiler av tryckkvalitet till fri användning i den gemensamma Finna-webbtjänsten för museer, arkiv och bibliotek. Museiverket har öppnat en egen Finna-vy museovirasto.finna.fi, där man kostnadsfritt kan ladda ner bilder.

Bilderna i Journalistiska bildarkivet JOKA finns i museovirasto.finna.fi/joka-tjänsten.

Största delen av de högupplösta bilderna av tryckkvalitet har publicerats med Creative Commons CC BY 4.0 -licens. Bilder markerade med licensen kan laddas ner och användas fritt utan avgift, om man nämner fotografens eller upphovsmannens namn och samlingens ägare. I en liten del av bilderna begränsar licensen användningen av bilderna på ett stramare sätt. Till användning i marknadsföring och reklam ska man be om tillstånd av personerna på bilderna som är vid liv. Följ den bildspecifika licensen, användningsinstruktioner och god sed, när du använder bilderna.

Än så länge har endast en liten del av de 22 miljoner bilderna i Museiverkets Bildsamlingar digitaliserats och gjorts tillgängliga på webben. Nya bilder läggs ständigt till i tjänsten. Om du inte hittar den bild du söker, kan du kontakta vår kundtjänst. För bilder som beställs från kundtjänsten debiterar vi avgifter enligt prislistan.

Du kan även bekanta dig med Bildsamlingens bilder i Museiverkets forskarrum, om du ber om att få dem för påseende två veckor i förväg. Begäran görs via webben med blanketten för materialbeställning. Vi kontaktar dig om leveranstiden är längre eller om materialet inte kan levereras.

Den ursprungliga bildens skick, upphovsrättigheter och frågor kring identitetsskydd kan begränsa bildernas tillgänglighet och användning. Om det inte finns några begränsningar, kan du beställa en digital kopia av bilden samt rättigheter till att publicera den.

Bildsamlingarna ger även råd kring förvaring av bilder.


Finna


Flickr


Facebook