Östtyska turister tillbringar natten i ett uppvärmt köpcentrum i Västberlin den 10–11 november 1989. Foto: Hannu Lindroos / JOKA / Museiverket. Objektinumero: JOKAHAL24A46A:30
Östtyska turister tillbringar natten i ett uppvärmt köpcentrum i Västberlin den 10–11 november 1989. Foto: Hannu Lindroos / JOKA / Museiverket (JOKAHAL24A46A:30)

Endlich, äntligen!

När muren föll mellan Öst- och Västtyskland för 30 år sedan rusade människorna ut på gatorna för att fira. Pressfotografen Hannu Lindroos var på plats för att fånga slutet på tudelningen av Europa på film.

På morgonen fredagen den 10 november 1989 var det trängsel vid gränsövergången Checkpoint Charlie i Berlin. Bakom ryggen på de östtyska gränsvakterna sträcker sig en oändlig ström av Trabanter och fotgängare mot väst. I Västberlin välkomnas de som kommer från den östra sidan med hurrarop. Det är den första dagen efter Berlinmurens fall. DDR:s gräns mot väst är öppen.
Berlinmuren byggdes 1961 för att hindra östtyskar från att hoppa av till väst. Av samma orsak öppnades den 28 år senare. I Europa började kalla kriget trappas ner i slutet av 1980-talet, men DDR:s ledning fortsatte att vara negativt inställd till reformer. Östtyskarna var frustrerade över det socialistiska styret, och under hösten ordnades demonstrationer. Under 1989 korsade över 200 000 östtyskar gränsen, antingen olagligt eller lagligt. Flyktingströmmen måste stoppas.

Att muren öppnades var trots allt oväntat. När Östtysklands ledning på torsdag kväll den 9 november meddelade att man fritt får korsa gränsen strömmade folkmassorna omedelbart till muren som delade Belin. Gränsvakterna kunde inte hålla tillbaka människorna som samlats vid gränsövergångarna och lät dem passera. I Västberlin ställde tiotusentals människor till med en vild folkfest som pågick hela natten. Folk klättrade upp på muren och började hamra sönder den.
Samma kväll nådde uppgifterna om människorna på muren även Helsingfors. Journalisten Timo K. Anttila och fotografen Hannu Lindroos på Suomen Kuvalehti tog morgonflyget till Berlin för att följa de historiska händelserna. Lindroos åkte först för att fotografera gränsövergången, varefter han ställde sig på Västberlins affärsgata Kurfürstendamm. Affärerna höll öppet långt in på natten. Folk trängdes i affärer som sålde västvaror och köade till snabbmatskiosker. Turisterna från Östtyskland var intresserade av elektronik, bilar och mat.

Enligt Suomen Kuvalehti 46/1989 gav Västtyskland östtyskarna hundra D-mark i välkomstpeng. En del affärer sålde slut på bananer och mandariner. På en av Lindroos bilder står en östtysk familj på en gata och stirrar på neonskyltar. Västvärlden var garanterat förunderlig i deras ögon.
Pressfotografen Hannu Lindroos donerade sin samling på 500 000 fotografier till Museiverkets Journalistiska bildarkiv JOKA. Lindroos är en prisbelönt och ansedd sportfotograf, som har fotograferat för bland annat bildbyrån Lehtikuva, Helsingin Sanomat och Suomen Kuvalehti. I hans bildsamling finns höjdpunkterna inom politisk historia, kultur och idrott från 1960-talet till i dag förevigade.

Mari Aaltonen

Kamera 9/2019

Ett ungt par från Östtyskland stannar för att kyssas vid gränsövergången Checkpoint Charlie dagen efter Berlinmurens fall, den 10 november 1989. ​Foto: Hannu Lindroos / JOKA / Museiverket

Ett ungt par från Östtyskland stannar för att kyssas vid gränsövergången Checkpoint Charlie dagen efter Berlinmurens fall, den 10 november 1989. Foto: Hannu Lindroos / JOKA / Museiverket (JOKAHAL24A46A:4)